Viimeisimmät artikkelit

A.R.T.E.M.I.S-projekti koulussamme

Syksystä 2018 alkaen koulussamme on toiminut A.R.T.E.M.I.S-niminen projektikurssi. Kyseessä on Erasmus+-projekti, jonka yhteistyökoulut ovat Turkissa ja Puolassa. Projektin aiheena ovat STEM-aineet (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Kurssin toiminta painottui kevääseen 2019, jolloin kävimme robotiikan SM-kisoissa Riihimäellä, osallistuimme 3D-mallinnuksesta opettavaan työpajaan omalla koululla ja osallistuimme turkkilaisen koulun pitämään webinaariin. Myös omat opettajamme pääsivät isännöimään webinaarin.

artemis kuva 1.v4

Robotiikan SM-kisat Riihimäellä 9.1. 

artemis kuva 2.v3

Työskentelyä 3D-työpajassa

Kevät huipentui matkaan Puolaan yhteistyökouluumme, jonne myös projektin turkkilaiset jäsenet tulivat. Vierailu kesti viikon, jonka aikana yövyimme isäntäperheissä.

Matkan aikana tutustuimme toisiimme ja vierailimme puolalaisten isäntiemme johdolla useissa eri kohteissa ja aktiviteeteissa. Opimme koodausta, ryhmätyöskentelyä, suunnittelua, robotiikan alkeita ja muuta mielenkiintoista erilaisten esittelyjen ja tehtävien kautta. Myös puolalainen kulttuuri tuli tutuksi isäntäperheiden ja erilaisten kaupunkikierrosten kautta.

Ensimmäinen matkapäivä kului matkustaessa ja isäntäperheisiin tutustuessa, mutta jo heti toisena päivänä aloitimme työskentelyn vaahtokarkkihaasteen ja projektilogon suunnittelun merkeissä. Kolmantena päivänä opiskelimme koodauksen perusteita ja iltapäivän vietimme kaupunkikierroksella ja tutustumalla Puolan ja Poznanin historiaan museossa. Neljännen päivän ohjelma oli työskentelyä School of Form -muotoiluinstituutissa.

artemis kuva 3.v1

Koko projektiryhmä yhteiskuvassa 

artemis kuva 4.v1

 Museovierailulla Porta Posnaniassa

artemis kuva 5.v4

Robottikäsien rakentelua 6. päivänä

Isäntäkaupunkimme Poznanin lisäksi pääsimme viidentenä päivänä vierailemaan Wroclawin kaupungissa, jossa tutustuimme paikalliseen historiaan ja pääsimme kokeilemaan VR-pelejä. Kuudennen päivän vietimme taas isäntäkoululla rakentaen robottikäsiä ryhmissä vaihtelevin tuloksin. Seuraavana päivänä olikin jo aika lähteä takaisin Suomeen. Projekti jatkuu myös tänä syksynä ja ensi keväänä, jolloin puolalaiset ja turkkilaiset jäsenet ovat tulossa Suomeen vieraiksemme. Projektiin haetaan uusia jäseniä uudelle lukuvuodelle. artemis kuva 6.v2

artemis kuva 7.v1 artemis kuva 8.v3

Aurinkoinen liikuntapäivä

Säiden haltija on aina meidän puolellamme. Kun lukiolla on liikuntapäivä, käännetään sadehanat aina kiinni ja paljastetaan aurinko. Niin oli tänäänkin, kun lähdettiin ykkösten ja kaksosten voimin valloittamaan uimalan nurmet ja SeikkailuSveitsin puut. Hikisiin tunnelmiin päästiin myös SuperparkSveitsissä. Abien kohtaloksi koitui jäädä sisälle tekemään kielten preliminäärikokeita.

Uimalan nurmella ja lähimetsikössä lentelivät frisbeet, hiekkakentällä kuulat ja puukapulat, nurmi sai kyytiä futaajien alla, ja hiekka pölisi beach volley -kentällä. Uima-altaaseen uskaltautuivat vain opettajat ja vaihto-opiskelijat. Mikä olisi parempi tapa tutustua uusiin tyyppeihin kuin tehdä jotain yhdessä?

Superpark toi hien pintaan monella, joka todella halusi kokeilla kaikkea, mitä sisäseikkailupuistolla oli tarjottavanaaan. Trampoliineilta heitettiin komeita voltteja vaahtomuovialtaaseen, skuuteilla poljettiin kunnon vauhdit, tanssipelit saivat jalat solmuun. Muutamat pelit kuulostivat, kuin olisivat käyneet jo vähän tunteisiin…

SeikkailuSveitsin radoilla näkyi hymyileviä itseään haastavien nuorten kasvoja ja pientä jännitystäkin. Haastavin sporttirata ruuhkautui ajoittain, kun pylväiden nokassa odoteltiin vuoroa. Täälläkin kuului kannustavia ja rohkaisevia sanoja sellaiselle, jota alkoi vähän hirvittää, tai ohjeita sellaiselle, joka tarvitsi apua edetäkseen.

”Olisipa tällaisia koulupäiviä useammin”, kuuluivat ainakin opettajat sanovan. Milloin koululla tehdään jotain tavallisesta vähän poikkeavaa, on itsestä kiinni, kuinka paljon päivästä ottaa iloa irti ja kuinka hyvin viihtyy. Tarkoitus kuitenkin oli kerätä vähän energiaa pitkään syksyyn tekemällä yhdessä ja tutustumalla uusiin tyyppeihin.

Vaalipaneeli

Punaiset ja vihreät laput nousivat vuorollaan ylös, kun juontajat esittivät toinen toistaan kiperämpiä ja ajankohtaisimpia vaalien alla esiin tulevia kysymyksiä. 14.4. käytävät eduskuntavaalit määräävät Suomen suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kutsuimme koulumme paneeliin eri puolueita edustavia nuoria eduskuntavaaliehdokkaita.

Järjestely ja organisointi olivat Sveitsin lukion opiskelijakunnan hallituksen vastuulla. Kutsuimme paikalle kuusi eduskuntapuolueiden edustajaa. Paikalle saapuivat Waltteri Nummelin vasemmistoliitosta, Joona Räsänen sosiaalidemokraateista, Mikko Kiesiläinen vihreistä, Inna Kallioinen keskustasta, Susanna Koivula kristillisdemokraateista ja Binga Tupamäki kokoomuksesta.

vaalipaneeli 5

Osallistujat olivat alle 35-vuotiaita, ja nuorten asiat tulivatkin paneelissa vahvasti esille. Yleisökysymyksenä suurin nuoria koskettava aihe oli maksuton toinen aste ja Suomen lukiolaisten liiton (SLL) #maksuton2aste-aloite, joka kaatui eduskunnassa äänin 111-72. Kahtena muuna suurena kysymyksenä, joihin kaikki panelistit saivat vastata ja yleisö äänestää, olivat maahanmuutto ja alkoholilaki. Ehdokkailta kysyttiin pitäisikö alle 22% alkoholijuomat tuoda ruokakauppoihin ja pitäisikö laittomasti maassa olevat henkilöt ottaa kiinni perussuomalaisten ehdotuksen mukaisesti.

Tämän jälkeen ehdokkaat pistettiin vastakkain argumentoimaan mielipiteensä puolesta. Ensimmäiseen väittelyyn ottivat osaa Waltteri Nummelin ja Susanna Koivula. Aiheena oli Suomen nykyinen translaki ja se, pitäisikö nykyistä lakia muuttaa. Seuraavassa politiikkabattlessa keskusteltiin avohakkuista, ja tässä vastakkain olivat Mikko Kiesiläinen ja Inna Kallioinen. Seuraavaksi Joona Räsänen ja Binga Tupamäki keskustelivat vanhusten hoitajamitoituksesta. Myös yleisö sai kertoa mielipiteensä aiheista lappujen avulla.

vaalipaneeli 3

Paneelin huipennukseksi tutkimme vastauksia, joita opiskelijat olivat saaneet antaa kyselyihin paneelin aikana. Opiskelijat saivat kertoa, aikovatko he äänestää eduskuntavaaleissa tai Allianssin nuorisovaaleissa, sekä äänestämänsä puolueen ja suosikkipanelistinsa.

Haluamme vielä kiittää panelistejamme ja toivottaa onnea ja vaalimenestystä!

Hyvinkään Sveitsin lukio on mukana Allianssin järjestämässä valtakunnallisessa nuorisovaalissa. Äänestypäivä lukiollamme on keskiviikko 27.3. eli tämän jakson viimeinen opetuspäivä. Äänestää saavat kaikki alle 18-vuotiaat. Koulun tulos syötetään valtakunnalliseen tulospalveluun huhtikuun alussa, ja YLE  julkistaa tuloksen varsinaisella vaaliviikolla. 

Lisätietoa: https://www.alli.fi/vaikuttaminennuorten-osallisuus/nuorisovaalit

Retki Kumpulan kampukselle

Kumpula

Kumpula 2

Kumpula 4

Kumpula 3

Kävimme yhdessä karttakurssilaisten kanssa vierailulla Helsingin yliopiston Maantieteen ja Geotieteiden laitoksilla Kumpulan kampukselle. Vierailun alussa meille esiteltiin hieman paikkoja ja sen jälkeen siirryimme yhdessä tietokoneluokkaan. Luokassa geotieteiden ja maantieteen opiskelija kertoivat meille, millaista kyseisten aineiden opiskelu on Helsingin yliopistossa.

Opiskelijoiden puheenvuorojen jälkeen aloimme tekemään yliopiston opettajan ohjeistuksella karttoja, jotka perustuivat keräämäämme aineistoon Hyvinkäältä. Kiersimme pienissä ryhmissä eräillä oppitunneilla ympäri Hyvinkäätä ja keräsimme Epicollect5-sovellukseen lämpötiloja ja eri alueiden viihtyvyyksiä.

Yliopistolla teimme kartat tietokoneilla perustuen dataan, jota olimme keränneet oppitunneilla Hyvinkäällä. Oli mukavaa, että meille esiteltiin paikkoja yliopistolla ja opiskelijoiden puheenvuorot olivat kattavat ja mielenkiintoiset. Karttojen tekeminen oli hyvin kiinnostavaa ja siitä oppi myös paljon.

Kumpula 6

Kumpula 7

Vanhat 2019

Lukuvuoden kierto on lukioissa vuodesta toiseen aika samanlainen. Tänä vuonna sähköiseksi muuttuneet ylioppilaskirjoitukset veivät kuuntelut ja äidinkielen lukutaidon kokeen pois helmikuulta, mutta abit kannettiin ulos ja vanhat valtasivat sekä salin tansseillaan että abisohvan, kuten talon vanhimpien kuuluikin. Kaukana ovat ne ajat, jolloin lukion vanhimmat kiersivät luokissa opettamassa oikeasti vanhoihin asuihin pukeutuneina, vaan vanhojen tanssit lähenevät koko ajan enemmän amerikkalaista elokuvistakin tuttuja prom-tanssiaisia. Jotain maagistahan tähän päivään sisältyy. ”12 vuotta tätä on odotettu”, vastasi yksi tyttö, kun tunnelmia kyseltiin.

Osa nuorista kävi vanhojen aamuna ihastuttamassa ikäihmisiä Veteraanitalossa ja Kaunistossa, osa jo edellisenä iltapäivänä Mäntykodossa ja Anttilanhovissa. Nuoret ovat näissä paikoissa odotettuja vieraita. Tällä pienellä eleellä ja oman ajan antamisella ilahduttaa ja antaa iloa päivään niille, joilla ei jalka enää tanssiin nouse.

IMG_4499

IMG_4508

IMG_4537

IMG_4542

IMG_4550

IMG_4553

IMG_4563

IMG_4569

IMG_4573

IMG_4579

IMG_4582

IMG_4584

Nämä kuvat on kaikki sveitsin lukion salista. Illalla tanssittiin taas kaksi näytöstä täyteen myydylle katsomolle Martin hallissa.

Penkkarit 2019 perinteisin menoin

Sveitsin lukion penkkareita vietettiin ystävänpäivänä perinteisin menoin. Karnevaaliasuiset abit jonottivat potkiaisten jäljeltä vähän väsyneenä aamiaista ja keräilivät voimia päivän juhlintaan.

”TJ 0” raikui tässä vaiheessa vielä aika vaisuna.

Kun ryhmänohjaajat oli kiitelty ja opettajat laulaneet abit tervemeenneksi, oli aika siirtyä abigaalaan saliin.

”Se tuomio nyt tämä on,
abimme onneton:
ei tänne enää tulla saa
vaikk’ kuinka haluaa.
Nyt opetus jo loppui
ja koeviikotkin
vain tenteillä me teistä
saamme viime mehutkin.”

Abit – opet-haaste otettiin molemmin puolin hyvin vastaan, ja opettajien 2 – 1-voittoonhan se päättyi. Punnerrus ja sankohiivintä olivat selvästi opettajien lajit. Pullonheittoon abilla oli selvästi harjoitustunteja takana.

Ennen abivideota kerrottiin totuuksia tai syötiin Tabascoa ja tehtiin pojille illaksi juhlameikit. Kaksi ninjaturtlea pääsi näyttämään taitojaan.

Ja sitten oli aika kakkosten kantaa abit rekkojen lavalle. Rehtorilta tuli vain yksi ohje kantamiseen: ei sohvalla. Kuinka mielellään abit aina ottaisivat rakkaan abisohvan mukaan vaikka ajelullekin.

Hyvää matkaa abit!

”Kesäkuussa tavataan
ehkä myöskin halataan
ruusut käteen annetaan
lakki päähän painetaan.”

Retki Nuuksion Haltiaan

Lähdimme syyskuussa maantieteen ykköskurssilla bussilla Nuuksioon Suomen luontokeskus Haltiaan. Siellä oli tarjolla Metsäsäätiön myöntämällä tuella Polku Tulevaisuuteen Oy -ohjelma. Teema oli ajankohtainen: bio- ja kiertotalous.

Bussimatka meni yllättävän nopeasti, sillä bussissa oli hyvä tunnelma. Sen verran ihmisiä taisi väsyttää lukion alku, että yksi ja toinenkin nukahti matkan aikana.

haltia2

haltia3

haltia4

Saavuttuamme Nuuksion Haltiaan menimme suoraan hienoon työskentelytilaan, jossa jakauduimme pieniin ryhmiin. Tehtävänämme oli suunnitella yritys yhdessä oman ryhmän kanssa. Yritys saattoi olla mikä vain -´ravintola, kauppa tai vaikka matkailuyritys. Jokaisella ryhmällä oli käytössä oma tabletti, jolla pelasimme eräänlaista peliä. Kiersimme tablettien kanssa ympäri Haltiaa etsimässä koodeja, joista tuli erilaisia kysymyksiä peliin. Kysymyksiin piti vastata sillä tavalla, miten haluaisi asian olevan omassa yrityksessä. Valinnoilla ja innovaatioilla on mahdollista vahvistaa kestävän kehityksen toteutumista yhteiskunnassamme. Juttelimme myös muiden ryhmien kanssa ja kerroimme hieman omista yrityksistämme. Kyky kuunnella ja tehdä yhteisiä päätöksiä tuli näin testatuksi.

Päivä oli loppujen lopuksi aika hauska. Tehtävät olivat kivoja, ja oli mukavaa päästä tekemään niitä yhdessä kavereiden kanssa. Retken aikana ehti myös tutustua luokkakavereihin entistä paremmin. Luontokeskus oli tosi hieno ja moderni. Siellä kaikkialla oli käytetty paljon puuta, ja se teki rakennuksesta erittäin suomalaisen näköisen. Maisemat olivat myös Nuuksiossa mahtavat.

Teemapäivästä uusia taitoja

Syyslomaa edeltävä perjantai oli Sveitsin lukiossa erilainen työpäivä. Opiskelijat valitsivat neljä työpajaa, joihin osallistuivat päivän aikana. Päivän idea lähti siitä, että ylioppilastutkinnon uudistumisen (sähköistymisen) myötä yhä useammassa oppiaineessa tarvitaan tietokoneohjelmia ja -sovelluksia, joiden opettaminen ja oppiminen vie kursseilla paljon aikaa itse aiheen opiskelulta. Työpajoissa voidaan keskittyä tuokioksi opettelemaan tärkeiden ohjelmien käyttöä rauhassa aiheeseen perehtyneen opettajan johdolla. Svetarin toimittaja jalkautui koulun käytäville ja työnsi päänsä kaikista ovista, joiden takaa kuului jotain ääntä.

Suurin osa ohjelmista liittyi matemaattisiin aineisiin. Aiheina olivat LoggerPro, GeoGebra, LO Calc funktiot ja CAS-laskenta. Luokissa oli hyvä tekemisen meininki. Osassa pajoista opettaja näytti ohjelman toimintaa, jota saattoi omalla koneella samalla kokeilla, toisissa tehtiin enemmän harjoituksia omatoimisesti ja opettaja kiersi neuvomassa.

PA120018

PA120021

PA120016

PA120015

Biologian ja maantieteen opettajan johdolla harjoiteltiin diagrammien piirtämistä. X- ja Y-akselien maailmaan oli eksynyt myös joku, joka ei näyttänyt noin äkkiseltään kuuluvan joukkoon: kahden tietokoneen taktiikalla diagrammien maailmaan perehtyi myös Sveitsin lukion opettaja. Oppia ikä kaikki, tuumi toimittaja ja jatkoi matkaa.

PA120012

Humanistikäytäväksi leimautuneessa A-siivessä oli menossa myös kaksi työpajaa. Varsinkin humanistisissa aineissa on joissakin oppiaineissa käytössä OneNote-muistikirjaohjelma, joka mahdollistaa opettajalle helpon tavan jakaa oppimateriaalia opiskelijoille ja toisaalta opiskelijan palauttaa töitään opettajalle arvosteltavaksi. Microsoftin ohjelmistothan ovat kaikille lukion opiskelijoille veloituksetta ladattavissa. Olethan ladannut omasi?

PA120001

PA120005

Käytävän päässä oli jätetty tietokoneet hetkeksi sivuun. Innovaatiopajassa opiskelijat olivat miettimässä omia vahvuuksiaan. Kuinka paljon helpompaa meille suomalaisille onkaan kertoa, mitä kaikkea emme osaa, missä emme ole hyviä, kuin miettiä, mitä osamme, missä olemme hyviä, millaisia taitoja meillä on. Itsetuntemusta tarvitaan silloinkin, kun mietitään, mikä oma polku on lukion jälkeen, mihin jatkaa opiskelemaan, mikä on minun alani.

PA120007

PA120010

Yksi polku voi olla vaikkapa pelien suunnitteleminen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK) Kouvolassa. XAMK:issa vaihdossa oleva espanjalainen Jose Céspedes kertoi pelien tekemisestä ja siitä, miksi niitä kannattaa ylipäätään tehdä, kuinka periaatteessa jokainen osaa, kuinka aiheet voivat olla mitä tahansa. Toki Céspedes myös varoitteli, että ihan kaikki pelit eivät ole ihan timantteja, että joukossa on (aika suurikin määrä) hiiltä, joka ei ole timantiksi asti puristunut.

PA120039

PA120046

Liikuntasalista kuului musiikkia. Kesti hetken oven avattuani ymmärtää, mitä tapahtuu. Valkokankaalla liikkui piirretty hahmo, opiskelijat jorasivat ihan täysillä – mutta eikö edes tanssimisen ajaksi voi jättää kännykkää pois kädestä? Tanssipeleissä idea onkin siinä, että kännykkä osaa lukea tanssijan liikkeitä ja antaa pisteitä. Videon lomassa näkyi koko ajan, kuinka joku oli saavuttanut kolmannen tähden tai kuka johti peliä. Meno oli niin hyvännäköistä, että teki mieli liittyä joukkoon.

PA120029

PA120027

Miksi käytävä on täynnä kenkiä? Olisin kurkistanut luokkaan ja kysynyt, mitä siellä ilman kenkiä puuhaillaan, mutta ovessa oli pelottavan näköinen lappu, joka yksiselitteisesti kielsi moisen toiminnan häiriköintinä. Käynnissä oli rentoutus. Opiskelijan on hyvä oppia myös rentoutumaan ja rauhoittumaan, lepuuttaa ylikierroksilla käyviä aivoja, jotta kaikki opittukin alkaisi prosessoitua päässä ja rakentua siellä tiedoksi.

PA120038

PA120037

Prosessointi jatkuu epäilemättä myös ansaitulla syyslomalla, joka alkoi pajapäivän päätteeksi.

 

Tunnelmia vaelluskurssilta

Vaikka koulu alkoi vain muutama viikko sitten, on yksi kurssi ehtinyt jo päättyä, vaikka jaksoa on jäljellä vaikka kuinka. Biologian ja liikunnan yhteinen vaelluskurssi on ehtinyt opetella retkeilyä, retkeillyt Seitsemisen kansallispuistossa ja kaikesta päätellen myös oppinut paljon luonnossa liikkumisesta – ja ehkä vähän itsestäkin.

Vaelluskurssiin osallistuneet pitivät parhaana hyvää porukkaa ja vaeltamista. tunnelmista yksi nousi monen mieleen: fyysisen ponnistelun jälkeen oli hyvä fiilis, kun saattoi todella tuntea tehneensä jotain, ehkä vähän ylittäneensä itseään ja omia rajojaan. Huonoja puolia ihmisellä on tapana löytää myös kaikesta, mutta jotenkin ne taisivat olla sellaisia, mihin olisi itse voinut vaikuttaa. Vai mitä sanot vuotavasta teltasta tai huonosta ruoasta, jotka jokainen ihan itse kuitenkin valitsi?

IMG_5821

IMG_5784

IMG_5723

IMG_3757

Moni kurssilainen lähti vaeltamaan ensimmäistä kertaa, mutta ei ehkä viimeistä. Ainakin moni mietti, että ottaisi ensi kerralla enemmän ruokaa, lämpimämpiä vaatteita, sipsejäkin metsään olisi kaivattu. Mitä mahtoi kantaa rinkassaan hän, joka ajatteli ensi kerralla ottaa muutaman lyijypainon…

Vaelluksella tutustuttiin monenlaiseen luontoon, mm. vanhaan aarnimetsään, suohon ja harjumaisemaan. Luonnosta opittiin paljon, vaikkapa se, että kasvit eivät ole eläimiä. Sen sijaan eläimiä nähtiin perinnetilalla: ”Siellä oli äijiä lampaita.” Perinnetillla tutuksi tuli myös historia. Tilavierailu avasi silmiä, millaista suomalainen elämä maaseudulla on ollut.

Ensi syksynä on mahdollista taas osallistua vaelluskurssille. Tuleville kurssilaisille annettiin monenlaisia vinkkejä, jotka suurin osa liittyivät vaatteisiin ja ruokaan. Mukaan suositellaan otettavaksi lämmintä ja sateenkestävää vaatetta sekä hyvät kengät, joista ei tule rakkoja. Ruokaa pitäisi olla riittävästi. Parempaa saa trangialla itse keittelemällä kuin syömällä valmista. Ruoan pitäisi olla proteiinipitoista, mutta ”karkkia ei voi olla koskaan liikaa”. Ehkä siinäkin on rajansa: kaikki pitää itse jaksaa kantaa.

IMG_4962

IMG_5805

IMG_4941

IMG_3681

Seikkailukurssi toukokuussa

Lähdimme toukokuisena perjantaina pyöräilemään lukiolta Hyyppärän läpi rinkat selässä ja saavuimme Ladun majalle, jossa vedimme vaijeriliukua. Ladun majalta lähdimme kohti Kiiskilampea, jossa viettäisimme yön. Pystytimme leirin ja sytytimme nuotion ruuanlaittoa varten. Tämän jälkeen porukka jaettiin kahtia. Toinen ryhmä lähti melomaan lammen toiseen päähän, ja toisen piti tehdä tuli ja kuljettaa se takaisin nuotiopaikalle ja keittää kananmuna sen avulla. Sitten vaihdoimme tehtäviä, Aktiviteettien jälkeen söimme makkaraa ja rupesimme kasaamaan telttoja. Luka ja Teemu kasasivat majansa metsään (kuvassa). Illemmalla pelasimme satapeliä, jonka jälkeen osa porukasta kävi telttoihin nukkumaan, loput jäivät paistamaan makkaraa ja kertomaan kalajuttuja. Luka ja Teemu navigoivat majaansa, jonne muut eivät löytäneet.

seikkailu 6

Aamulla herätys oli 9.00, kun opettaja Antti Kaplas tuli nätisti herättelemään meitä savuisen teltan uumenista. Söimme aamupalaa ja purimme leirin. Sitten kasasimme pelastuslautat aiemmin jaetuissa joukkueissa erinäisistä metsästä löytyvistä materiaaleista. Tämän jälkeen ammuimme jousipyssyllä ja puhallusputkilla, heittelimme kirveitä ja kasasimme mutteritorneja. Näiden jälkeen lähdimme pyörillä kohti Jaanankallion maastoa, missä pelasimme paintballia. Paintballin jälkeen pyöräilimme Kytäjäntietä pitkin kotiin.

Kurssi oli täynnä hauskaa sisältöä ja tekemistä. Opimme uusia asioita luonnosta ja siitä, miten joissain tilanteissa pitäisi metsässä toimia. Kurssi oli hauska. Jos vastaavia kursseja tulevaisuudessa järjestetään, suosittelemme ehdottomasti niiden ottamista kurssitarjottimeen.