Viimeisimmät artikkelit

Retki Nuuksion Haltiaan

Lähdimme syyskuussa maantieteen ykköskurssilla bussilla Nuuksioon Suomen luontokeskus Haltiaan. Siellä oli tarjolla Metsäsäätiön myöntämällä tuella Polku Tulevaisuuteen Oy -ohjelma. Teema oli ajankohtainen: bio- ja kiertotalous.

Bussimatka meni yllättävän nopeasti, sillä bussissa oli hyvä tunnelma. Sen verran ihmisiä taisi väsyttää lukion alku, että yksi ja toinenkin nukahti matkan aikana.

haltia2

haltia3

haltia4

Saavuttuamme Nuuksion Haltiaan menimme suoraan hienoon työskentelytilaan, jossa jakauduimme pieniin ryhmiin. Tehtävänämme oli suunnitella yritys yhdessä oman ryhmän kanssa. Yritys saattoi olla mikä vain -´ravintola, kauppa tai vaikka matkailuyritys. Jokaisella ryhmällä oli käytössä oma tabletti, jolla pelasimme eräänlaista peliä. Kiersimme tablettien kanssa ympäri Haltiaa etsimässä koodeja, joista tuli erilaisia kysymyksiä peliin. Kysymyksiin piti vastata sillä tavalla, miten haluaisi asian olevan omassa yrityksessä. Valinnoilla ja innovaatioilla on mahdollista vahvistaa kestävän kehityksen toteutumista yhteiskunnassamme. Juttelimme myös muiden ryhmien kanssa ja kerroimme hieman omista yrityksistämme. Kyky kuunnella ja tehdä yhteisiä päätöksiä tuli näin testatuksi.

Päivä oli loppujen lopuksi aika hauska. Tehtävät olivat kivoja, ja oli mukavaa päästä tekemään niitä yhdessä kavereiden kanssa. Retken aikana ehti myös tutustua luokkakavereihin entistä paremmin. Luontokeskus oli tosi hieno ja moderni. Siellä kaikkialla oli käytetty paljon puuta, ja se teki rakennuksesta erittäin suomalaisen näköisen. Maisemat olivat myös Nuuksiossa mahtavat.

Mainokset

Teemapäivästä uusia taitoja

Syyslomaa edeltävä perjantai oli Sveitsin lukiossa erilainen työpäivä. Opiskelijat valitsivat neljä työpajaa, joihin osallistuivat päivän aikana. Päivän idea lähti siitä, että ylioppilastutkinnon uudistumisen (sähköistymisen) myötä yhä useammassa oppiaineessa tarvitaan tietokoneohjelmia ja -sovelluksia, joiden opettaminen ja oppiminen vie kursseilla paljon aikaa itse aiheen opiskelulta. Työpajoissa voidaan keskittyä tuokioksi opettelemaan tärkeiden ohjelmien käyttöä rauhassa aiheeseen perehtyneen opettajan johdolla. Svetarin toimittaja jalkautui koulun käytäville ja työnsi päänsä kaikista ovista, joiden takaa kuului jotain ääntä.

Suurin osa ohjelmista liittyi matemaattisiin aineisiin. Aiheina olivat LoggerPro, GeoGebra, LO Calc funktiot ja CAS-laskenta. Luokissa oli hyvä tekemisen meininki. Osassa pajoista opettaja näytti ohjelman toimintaa, jota saattoi omalla koneella samalla kokeilla, toisissa tehtiin enemmän harjoituksia omatoimisesti ja opettaja kiersi neuvomassa.

PA120018

PA120021

PA120016

PA120015

Biologian ja maantieteen opettajan johdolla harjoiteltiin diagrammien piirtämistä. X- ja Y-akselien maailmaan oli eksynyt myös joku, joka ei näyttänyt noin äkkiseltään kuuluvan joukkoon: kahden tietokoneen taktiikalla diagrammien maailmaan perehtyi myös Sveitsin lukion opettaja. Oppia ikä kaikki, tuumi toimittaja ja jatkoi matkaa.

PA120012

Humanistikäytäväksi leimautuneessa A-siivessä oli menossa myös kaksi työpajaa. Varsinkin humanistisissa aineissa on joissakin oppiaineissa käytössä OneNote-muistikirjaohjelma, joka mahdollistaa opettajalle helpon tavan jakaa oppimateriaalia opiskelijoille ja toisaalta opiskelijan palauttaa töitään opettajalle arvosteltavaksi. Microsoftin ohjelmistothan ovat kaikille lukion opiskelijoille veloituksetta ladattavissa. Olethan ladannut omasi?

PA120001

PA120005

Käytävän päässä oli jätetty tietokoneet hetkeksi sivuun. Innovaatiopajassa opiskelijat olivat miettimässä omia vahvuuksiaan. Kuinka paljon helpompaa meille suomalaisille onkaan kertoa, mitä kaikkea emme osaa, missä emme ole hyviä, kuin miettiä, mitä osamme, missä olemme hyviä, millaisia taitoja meillä on. Itsetuntemusta tarvitaan silloinkin, kun mietitään, mikä oma polku on lukion jälkeen, mihin jatkaa opiskelemaan, mikä on minun alani.

PA120007

PA120010

Yksi polku voi olla vaikkapa pelien suunnitteleminen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK) Kouvolassa. XAMK:issa vaihdossa oleva espanjalainen Jose Céspedes kertoi pelien tekemisestä ja siitä, miksi niitä kannattaa ylipäätään tehdä, kuinka periaatteessa jokainen osaa, kuinka aiheet voivat olla mitä tahansa. Toki Céspedes myös varoitteli, että ihan kaikki pelit eivät ole ihan timantteja, että joukossa on (aika suurikin määrä) hiiltä, joka ei ole timantiksi asti puristunut.

PA120039

PA120046

Liikuntasalista kuului musiikkia. Kesti hetken oven avattuani ymmärtää, mitä tapahtuu. Valkokankaalla liikkui piirretty hahmo, opiskelijat jorasivat ihan täysillä – mutta eikö edes tanssimisen ajaksi voi jättää kännykkää pois kädestä? Tanssipeleissä idea onkin siinä, että kännykkä osaa lukea tanssijan liikkeitä ja antaa pisteitä. Videon lomassa näkyi koko ajan, kuinka joku oli saavuttanut kolmannen tähden tai kuka johti peliä. Meno oli niin hyvännäköistä, että teki mieli liittyä joukkoon.

PA120029

PA120027

Miksi käytävä on täynnä kenkiä? Olisin kurkistanut luokkaan ja kysynyt, mitä siellä ilman kenkiä puuhaillaan, mutta ovessa oli pelottavan näköinen lappu, joka yksiselitteisesti kielsi moisen toiminnan häiriköintinä. Käynnissä oli rentoutus. Opiskelijan on hyvä oppia myös rentoutumaan ja rauhoittumaan, lepuuttaa ylikierroksilla käyviä aivoja, jotta kaikki opittukin alkaisi prosessoitua päässä ja rakentua siellä tiedoksi.

PA120038

PA120037

Prosessointi jatkuu epäilemättä myös ansaitulla syyslomalla, joka alkoi pajapäivän päätteeksi.

 

Tunnelmia vaelluskurssilta

Vaikka koulu alkoi vain muutama viikko sitten, on yksi kurssi ehtinyt jo päättyä, vaikka jaksoa on jäljellä vaikka kuinka. Biologian ja liikunnan yhteinen vaelluskurssi on ehtinyt opetella retkeilyä, retkeillyt Seitsemisen kansallispuistossa ja kaikesta päätellen myös oppinut paljon luonnossa liikkumisesta – ja ehkä vähän itsestäkin.

Vaelluskurssiin osallistuneet pitivät parhaana hyvää porukkaa ja vaeltamista. tunnelmista yksi nousi monen mieleen: fyysisen ponnistelun jälkeen oli hyvä fiilis, kun saattoi todella tuntea tehneensä jotain, ehkä vähän ylittäneensä itseään ja omia rajojaan. Huonoja puolia ihmisellä on tapana löytää myös kaikesta, mutta jotenkin ne taisivat olla sellaisia, mihin olisi itse voinut vaikuttaa. Vai mitä sanot vuotavasta teltasta tai huonosta ruoasta, jotka jokainen ihan itse kuitenkin valitsi?

IMG_5821

IMG_5784

IMG_5723

IMG_3757

Moni kurssilainen lähti vaeltamaan ensimmäistä kertaa, mutta ei ehkä viimeistä. Ainakin moni mietti, että ottaisi ensi kerralla enemmän ruokaa, lämpimämpiä vaatteita, sipsejäkin metsään olisi kaivattu. Mitä mahtoi kantaa rinkassaan hän, joka ajatteli ensi kerralla ottaa muutaman lyijypainon…

Vaelluksella tutustuttiin monenlaiseen luontoon, mm. vanhaan aarnimetsään, suohon ja harjumaisemaan. Luonnosta opittiin paljon, vaikkapa se, että kasvit eivät ole eläimiä. Sen sijaan eläimiä nähtiin perinnetilalla: ”Siellä oli äijiä lampaita.” Perinnetillla tutuksi tuli myös historia. Tilavierailu avasi silmiä, millaista suomalainen elämä maaseudulla on ollut.

Ensi syksynä on mahdollista taas osallistua vaelluskurssille. Tuleville kurssilaisille annettiin monenlaisia vinkkejä, jotka suurin osa liittyivät vaatteisiin ja ruokaan. Mukaan suositellaan otettavaksi lämmintä ja sateenkestävää vaatetta sekä hyvät kengät, joista ei tule rakkoja. Ruokaa pitäisi olla riittävästi. Parempaa saa trangialla itse keittelemällä kuin syömällä valmista. Ruoan pitäisi olla proteiinipitoista, mutta ”karkkia ei voi olla koskaan liikaa”. Ehkä siinäkin on rajansa: kaikki pitää itse jaksaa kantaa.

IMG_4962

IMG_5805

IMG_4941

IMG_3681

Seikkailukurssi toukokuussa

Lähdimme toukokuisena perjantaina pyöräilemään lukiolta Hyyppärän läpi rinkat selässä ja saavuimme Ladun majalle, jossa vedimme vaijeriliukua. Ladun majalta lähdimme kohti Kiiskilampea, jossa viettäisimme yön. Pystytimme leirin ja sytytimme nuotion ruuanlaittoa varten. Tämän jälkeen porukka jaettiin kahtia. Toinen ryhmä lähti melomaan lammen toiseen päähän, ja toisen piti tehdä tuli ja kuljettaa se takaisin nuotiopaikalle ja keittää kananmuna sen avulla. Sitten vaihdoimme tehtäviä, Aktiviteettien jälkeen söimme makkaraa ja rupesimme kasaamaan telttoja. Luka ja Teemu kasasivat majansa metsään (kuvassa). Illemmalla pelasimme satapeliä, jonka jälkeen osa porukasta kävi telttoihin nukkumaan, loput jäivät paistamaan makkaraa ja kertomaan kalajuttuja. Luka ja Teemu navigoivat majaansa, jonne muut eivät löytäneet.

seikkailu 6

Aamulla herätys oli 9.00, kun opettaja Antti Kaplas tuli nätisti herättelemään meitä savuisen teltan uumenista. Söimme aamupalaa ja purimme leirin. Sitten kasasimme pelastuslautat aiemmin jaetuissa joukkueissa erinäisistä metsästä löytyvistä materiaaleista. Tämän jälkeen ammuimme jousipyssyllä ja puhallusputkilla, heittelimme kirveitä ja kasasimme mutteritorneja. Näiden jälkeen lähdimme pyörillä kohti Jaanankallion maastoa, missä pelasimme paintballia. Paintballin jälkeen pyöräilimme Kytäjäntietä pitkin kotiin.

Kurssi oli täynnä hauskaa sisältöä ja tekemistä. Opimme uusia asioita luonnosta ja siitä, miten joissain tilanteissa pitäisi metsässä toimia. Kurssi oli hauska. Jos vastaavia kursseja tulevaisuudessa järjestetään, suosittelemme ehdottomasti niiden ottamista kurssitarjottimeen.

Sveitsin ihanat Wanhat 2018

Helmikuun 16. päivänä tapahtui jotain, mitä tämän vuoden kakkoset olivat odottaneet kuin kuuta nousevaa. Silloin oli vanhojen tanssit, ja tuota tapahtumaa kakkoset eivät ikinä unohda. Ensimmäistä kertaa 2000-luvulla syntyneet nuoret pääsivät ottamaan osaa tähän pitkään perinteeseen – ja he eivät jääneet edeltäjiensä varjoon ja nostivat riman korkealle tuleville tanssijoille.

Tänä vuonna tanssilattialla nähtiin monia upeita asuja. Kaikki olivat löytäneet juuri itselleen sopivat puvun. Löytyi värikkäitä prinsessamekkoja sekä elegantteja iltapukuja, ja perinteiset mustat frakit, jotka olivat just eikä melkein.

Tanssijoiden päivä oli todella kiireinen, mutta varmasti mieleenpainuva. Keskipäivällä tanssittiin Sveitsin salissa. Sali oli koristeltu teemaan sopivaksi, ja ilmassa oli juhlallinen tunnelma. Salin pienuus tuotti tänäkin vuonna hieman ongelmia, mutta fiilis säilyi silti koko esityksen ajan hyvin yllä. Lukion lisäksi tanssijat kävivät piristämässä ja tanssittamassa peruskoulun oppilaita, ja osa kävi jo aamuvarhain vanhainkodissa. Onhan tärkeää pitää vanhemmat ikäryhmät tietoisena, että vanhojen tanssiperinne jatkuu yhä. Ilta huipentui kahteen päänäytökseen Martin hallissa. Orkesterin säestyksellä tanssijat saapuivat saliin ja järjestivät uskomattoman spektaakkelin.

Tanssijat harjoittelevat tansseja koko 3. jakson ajan, olihan opeteltavaa paljon. Ei siis ole mikään ihme, että opiskelijoiden ja opettajien hermot olivat koetuksella. Harjoiteltavat tanssit olivat aika erilaisia keskenään, kuten vauhdikas katrilli ja rauhallinen wienervalssi. Kovasta harjoittelusta huolimatta välillä sattuu ja tapahtuu pieniä ennalta-arvaamattomia tilanteita. Näissä tilanteissa on kuitenkin hyvä muistaa, ettei maailma siihen romahda. Muistaa vain pitää hymyn huulilla ja nauttia ainutlaatuisesta päivästä. Tässä on loistava ohje myös ensi vuoden tanssijoille.

Tanssit on kuitenkin nyt tanssittu ja niistä on enää kaunis muisto. Tunnelma saattaa olla myös vähän haikea. eikä se ole mikään ihme, sillä vanhojen tanssit ovat yksi nuoruuden suurimmista tapahtumista. Nyt onkin aikaa muistella tuota ihanaa päivää näiden kuvien avulla.

Yo-juhla Suomi100-hengessä

Itsenäisyyspäivän aattona vietettiin Hyvinkään Sveitsin lukion itsenäisyys- ja ylioppilasjuhlaa poikkeuksellisesti Hyvinkääsalissa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Satavuotiaan Suomen kunniaksi juhlaan oli valmisteltu hieno metsäaiheinen produktio ja entinen opiskelijamme Juhana Kammonen lausui Suomi-aiheisia runoja. Intendentti Susanna Eskola Hyvinkään kaupunginmuseosta piti juhlapuheen, jossa hän kertasi myös juhlavuottaan viettävän Hyvinkään satavuotisen historian vaiheita.

Lippulaululla aloitettiin

Rehtori Jaakko Rainio lausui tervetuliaissanat.

Metsätarinan kertoja

Metsästä kömpivät myös sen valtias rouvineen.

Itsenäisyysjuhlassamme on säilynyt pitkään perinne, että sotaveteraanit luovuttavat Veteraanikapulan nuorille. Tänä vuonna paikalla olivat Esko Mälkki ja Eero Toivonen.

Nuoret lukivat veteraanien viestin. Sen tärkein sanoma on, että nuoria ei saa unohtaa, koska heissä on koko Suomen tulevaisuus.

Juhana Kammonen lausuu runoja.

Onnea syksyn 2017 uudet ylioppilaat!

 

Nasuviikko 2017

Nasujuhla on perinteenä hyvin monissa muissakin lukioissa (tosin eri nimillä, esimerkiksi nahkiaiset, mopotus), ja sen tarkoitus on luoda hyvää yhteishenkeä ja toivottaa uuden ykköset tervetulleiksi. Itse luulen tarkoituksen olevan myös saattaa ykköset yhteen yhtenäiseen rintamaan ja tutustuttaa heitä keskenään, sillä nasujuhlan kisailuissa ja muissa tehtävissä kyse on ryhmätyöskentelystä ja siinähän he oppivat samalla myös tuntemaan toisiaan. Tavoitteena on varmaankin myös tehdä koulun kakkosista ja abeista vähemmän ”pelottavia” saattamalla koulun kaikkia oppilaita yhteen nasujuhlan merkeissä, ja osoittaa, että heihin on lupa turvautua vaikkapa hankalissa kysymyksissä. Nasujuhlassa ykkösten on osittain pakkokin kysyä 2.-luokkalaisilta tutoreilta neuvoa ja ohjeita, jotta sääntöjen ja ohjeistuksen ymmärtäminen on sujuvaa.

Nasujuhla luo hauskaa vaihtelua tavallisten oppituntien ohelle ja siten osoittaa, että lukio on muutakin kuin vain yleissivistävä laitos: koulussa voi olla hauskaakin. Tietenkin nasujuhlan taka-ajatuksena on vielä se, että ykköset pääsevät ”kostamaan” nasuviikon hölmön ja huumorintajuisen toiminnan seuraavan vuoden ykkösille…

Nasuviikko sujui hyvin, ja kävimme haastattelemassa ykkösiä, että saisimme tietoa, mitä he ajattelevat asiasta. Ykkösistä haastattelimme Veera Serkolaa (17D), Milla Jääskeläinen (17C), Emilia Rauniota (17C) ja Mimi Nania (17E).

Mitkä fiilikset ovat olleet nasuviikolla?
”Ihan hyvät ja ihan jees fiilikset.”

Mitä odotuksia nasujuhlasta perjantaina?
”Haluttiin että ihmiset heittäytyis enemmän kuin ennen.”
”Odotettiin nasujuhlasta jotain sellaista, että saisi tutustua kaikkiin.”

Mikä oli lempiasu?
”Ehdottomasti yöpuku.”

Mitkä fiilikset lukion alkamisesta?
”Ihan hyvät.” ”Kivaa vaihtelua peruskouluun.”
”Lukion alkamisen fiilikset olivat suoraan sanottuna ihan jeba.”

Mitä arvelette, miksi nasuviikkoja ja juhlia pidetään?
”Ryhmäytymistä ja ryhmänä toimimista varten.”
”Toisiimme tutustumista ja hauskanpitoa.” ”On ehkä helpompi aloittaa lukio, kun nasuviikko tapahtuu aika alussa.”

Haastattelimme myös tutoriamme Inka Vuoristoa (16D) ja kysyimme häneltä ihan samat kysymykset. Inkallekin oli jäänyt hyvät fiilikset nasuviikosta ja hän uskoi, että nasujuhlasta tulee tosi hieno. Lempiasuksi Inka nimesi sateenkaaren väriset vaatteet. Lukion alkamisesta toisen vuosikurssin opiskelija ei ollut ihan fiiliksissä, mutta kyllä hän lupasi silti yrittää.