Viimeisimmät artikkelit

A.R.T.E.M.I.S-projekti koulussamme

Syksystä 2018 alkaen koulussamme on toiminut A.R.T.E.M.I.S-niminen projektikurssi. Kyseessä on Erasmus+-projekti, jonka yhteistyökoulut ovat Turkissa ja Puolassa. Projektin aiheena ovat STEM-aineet (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Kurssin toiminta painottui kevääseen 2019, jolloin kävimme robotiikan SM-kisoissa Riihimäellä, osallistuimme 3D-mallinnuksesta opettavaan työpajaan omalla koululla ja osallistuimme turkkilaisen koulun pitämään webinaariin. Myös omat opettajamme pääsivät isännöimään webinaarin.

artemis kuva 1.v4

Robotiikan SM-kisat Riihimäellä 9.1. 

artemis kuva 2.v3

Työskentelyä 3D-työpajassa

Kevät huipentui matkaan Puolaan yhteistyökouluumme, jonne myös projektin turkkilaiset jäsenet tulivat. Vierailu kesti viikon, jonka aikana yövyimme isäntäperheissä.

Matkan aikana tutustuimme toisiimme ja vierailimme puolalaisten isäntiemme johdolla useissa eri kohteissa ja aktiviteeteissa. Opimme koodausta, ryhmätyöskentelyä, suunnittelua, robotiikan alkeita ja muuta mielenkiintoista erilaisten esittelyjen ja tehtävien kautta. Myös puolalainen kulttuuri tuli tutuksi isäntäperheiden ja erilaisten kaupunkikierrosten kautta.

Ensimmäinen matkapäivä kului matkustaessa ja isäntäperheisiin tutustuessa, mutta jo heti toisena päivänä aloitimme työskentelyn vaahtokarkkihaasteen ja projektilogon suunnittelun merkeissä. Kolmantena päivänä opiskelimme koodauksen perusteita ja iltapäivän vietimme kaupunkikierroksella ja tutustumalla Puolan ja Poznanin historiaan museossa. Neljännen päivän ohjelma oli työskentelyä School of Form -muotoiluinstituutissa.

artemis kuva 3.v1

Koko projektiryhmä yhteiskuvassa 

artemis kuva 4.v1

 Museovierailulla Porta Posnaniassa

artemis kuva 5.v4

Robottikäsien rakentelua 6. päivänä

Isäntäkaupunkimme Poznanin lisäksi pääsimme viidentenä päivänä vierailemaan Wroclawin kaupungissa, jossa tutustuimme paikalliseen historiaan ja pääsimme kokeilemaan VR-pelejä. Kuudennen päivän vietimme taas isäntäkoululla rakentaen robottikäsiä ryhmissä vaihtelevin tuloksin. Seuraavana päivänä olikin jo aika lähteä takaisin Suomeen. Projekti jatkuu myös tänä syksynä ja ensi keväänä, jolloin puolalaiset ja turkkilaiset jäsenet ovat tulossa Suomeen vieraiksemme. Projektiin haetaan uusia jäseniä uudelle lukuvuodelle. artemis kuva 6.v2

artemis kuva 7.v1 artemis kuva 8.v3

Mainokset

Aurinkoinen liikuntapäivä

Säiden haltija on aina meidän puolellamme. Kun lukiolla on liikuntapäivä, käännetään sadehanat aina kiinni ja paljastetaan aurinko. Niin oli tänäänkin, kun lähdettiin ykkösten ja kaksosten voimin valloittamaan uimalan nurmet ja SeikkailuSveitsin puut. Hikisiin tunnelmiin päästiin myös SuperparkSveitsissä. Abien kohtaloksi koitui jäädä sisälle tekemään kielten preliminäärikokeita.

Uimalan nurmella ja lähimetsikössä lentelivät frisbeet, hiekkakentällä kuulat ja puukapulat, nurmi sai kyytiä futaajien alla, ja hiekka pölisi beach volley -kentällä. Uima-altaaseen uskaltautuivat vain opettajat ja vaihto-opiskelijat. Mikä olisi parempi tapa tutustua uusiin tyyppeihin kuin tehdä jotain yhdessä?

Superpark toi hien pintaan monella, joka todella halusi kokeilla kaikkea, mitä sisäseikkailupuistolla oli tarjottavanaaan. Trampoliineilta heitettiin komeita voltteja vaahtomuovialtaaseen, skuuteilla poljettiin kunnon vauhdit, tanssipelit saivat jalat solmuun. Muutamat pelit kuulostivat, kuin olisivat käyneet jo vähän tunteisiin…

SeikkailuSveitsin radoilla näkyi hymyileviä itseään haastavien nuorten kasvoja ja pientä jännitystäkin. Haastavin sporttirata ruuhkautui ajoittain, kun pylväiden nokassa odoteltiin vuoroa. Täälläkin kuului kannustavia ja rohkaisevia sanoja sellaiselle, jota alkoi vähän hirvittää, tai ohjeita sellaiselle, joka tarvitsi apua edetäkseen.

”Olisipa tällaisia koulupäiviä useammin”, kuuluivat ainakin opettajat sanovan. Milloin koululla tehdään jotain tavallisesta vähän poikkeavaa, on itsestä kiinni, kuinka paljon päivästä ottaa iloa irti ja kuinka hyvin viihtyy. Tarkoitus kuitenkin oli kerätä vähän energiaa pitkään syksyyn tekemällä yhdessä ja tutustumalla uusiin tyyppeihin.

Vaalipaneeli

Punaiset ja vihreät laput nousivat vuorollaan ylös, kun juontajat esittivät toinen toistaan kiperämpiä ja ajankohtaisimpia vaalien alla esiin tulevia kysymyksiä. 14.4. käytävät eduskuntavaalit määräävät Suomen suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kutsuimme koulumme paneeliin eri puolueita edustavia nuoria eduskuntavaaliehdokkaita.

Järjestely ja organisointi olivat Sveitsin lukion opiskelijakunnan hallituksen vastuulla. Kutsuimme paikalle kuusi eduskuntapuolueiden edustajaa. Paikalle saapuivat Waltteri Nummelin vasemmistoliitosta, Joona Räsänen sosiaalidemokraateista, Mikko Kiesiläinen vihreistä, Inna Kallioinen keskustasta, Susanna Koivula kristillisdemokraateista ja Binga Tupamäki kokoomuksesta.

vaalipaneeli 5

Osallistujat olivat alle 35-vuotiaita, ja nuorten asiat tulivatkin paneelissa vahvasti esille. Yleisökysymyksenä suurin nuoria koskettava aihe oli maksuton toinen aste ja Suomen lukiolaisten liiton (SLL) #maksuton2aste-aloite, joka kaatui eduskunnassa äänin 111-72. Kahtena muuna suurena kysymyksenä, joihin kaikki panelistit saivat vastata ja yleisö äänestää, olivat maahanmuutto ja alkoholilaki. Ehdokkailta kysyttiin pitäisikö alle 22% alkoholijuomat tuoda ruokakauppoihin ja pitäisikö laittomasti maassa olevat henkilöt ottaa kiinni perussuomalaisten ehdotuksen mukaisesti.

Tämän jälkeen ehdokkaat pistettiin vastakkain argumentoimaan mielipiteensä puolesta. Ensimmäiseen väittelyyn ottivat osaa Waltteri Nummelin ja Susanna Koivula. Aiheena oli Suomen nykyinen translaki ja se, pitäisikö nykyistä lakia muuttaa. Seuraavassa politiikkabattlessa keskusteltiin avohakkuista, ja tässä vastakkain olivat Mikko Kiesiläinen ja Inna Kallioinen. Seuraavaksi Joona Räsänen ja Binga Tupamäki keskustelivat vanhusten hoitajamitoituksesta. Myös yleisö sai kertoa mielipiteensä aiheista lappujen avulla.

vaalipaneeli 3

Paneelin huipennukseksi tutkimme vastauksia, joita opiskelijat olivat saaneet antaa kyselyihin paneelin aikana. Opiskelijat saivat kertoa, aikovatko he äänestää eduskuntavaaleissa tai Allianssin nuorisovaaleissa, sekä äänestämänsä puolueen ja suosikkipanelistinsa.

Haluamme vielä kiittää panelistejamme ja toivottaa onnea ja vaalimenestystä!

Hyvinkään Sveitsin lukio on mukana Allianssin järjestämässä valtakunnallisessa nuorisovaalissa. Äänestypäivä lukiollamme on keskiviikko 27.3. eli tämän jakson viimeinen opetuspäivä. Äänestää saavat kaikki alle 18-vuotiaat. Koulun tulos syötetään valtakunnalliseen tulospalveluun huhtikuun alussa, ja YLE  julkistaa tuloksen varsinaisella vaaliviikolla. 

Lisätietoa: https://www.alli.fi/vaikuttaminennuorten-osallisuus/nuorisovaalit

Retki Kumpulan kampukselle

Kumpula

Kumpula 2

Kumpula 4

Kumpula 3

Kävimme yhdessä karttakurssilaisten kanssa vierailulla Helsingin yliopiston Maantieteen ja Geotieteiden laitoksilla Kumpulan kampukselle. Vierailun alussa meille esiteltiin hieman paikkoja ja sen jälkeen siirryimme yhdessä tietokoneluokkaan. Luokassa geotieteiden ja maantieteen opiskelija kertoivat meille, millaista kyseisten aineiden opiskelu on Helsingin yliopistossa.

Opiskelijoiden puheenvuorojen jälkeen aloimme tekemään yliopiston opettajan ohjeistuksella karttoja, jotka perustuivat keräämäämme aineistoon Hyvinkäältä. Kiersimme pienissä ryhmissä eräillä oppitunneilla ympäri Hyvinkäätä ja keräsimme Epicollect5-sovellukseen lämpötiloja ja eri alueiden viihtyvyyksiä.

Yliopistolla teimme kartat tietokoneilla perustuen dataan, jota olimme keränneet oppitunneilla Hyvinkäällä. Oli mukavaa, että meille esiteltiin paikkoja yliopistolla ja opiskelijoiden puheenvuorot olivat kattavat ja mielenkiintoiset. Karttojen tekeminen oli hyvin kiinnostavaa ja siitä oppi myös paljon.

Kumpula 6

Kumpula 7

Vanhat 2019

Lukuvuoden kierto on lukioissa vuodesta toiseen aika samanlainen. Tänä vuonna sähköiseksi muuttuneet ylioppilaskirjoitukset veivät kuuntelut ja äidinkielen lukutaidon kokeen pois helmikuulta, mutta abit kannettiin ulos ja vanhat valtasivat sekä salin tansseillaan että abisohvan, kuten talon vanhimpien kuuluikin. Kaukana ovat ne ajat, jolloin lukion vanhimmat kiersivät luokissa opettamassa oikeasti vanhoihin asuihin pukeutuneina, vaan vanhojen tanssit lähenevät koko ajan enemmän amerikkalaista elokuvistakin tuttuja prom-tanssiaisia. Jotain maagistahan tähän päivään sisältyy. ”12 vuotta tätä on odotettu”, vastasi yksi tyttö, kun tunnelmia kyseltiin.

Osa nuorista kävi vanhojen aamuna ihastuttamassa ikäihmisiä Veteraanitalossa ja Kaunistossa, osa jo edellisenä iltapäivänä Mäntykodossa ja Anttilanhovissa. Nuoret ovat näissä paikoissa odotettuja vieraita. Tällä pienellä eleellä ja oman ajan antamisella ilahduttaa ja antaa iloa päivään niille, joilla ei jalka enää tanssiin nouse.

IMG_4499

IMG_4508

IMG_4537

IMG_4542

IMG_4550

IMG_4553

IMG_4563

IMG_4569

IMG_4573

IMG_4579

IMG_4582

IMG_4584

Nämä kuvat on kaikki sveitsin lukion salista. Illalla tanssittiin taas kaksi näytöstä täyteen myydylle katsomolle Martin hallissa.

Penkkarit 2019 perinteisin menoin

Sveitsin lukion penkkareita vietettiin ystävänpäivänä perinteisin menoin. Karnevaaliasuiset abit jonottivat potkiaisten jäljeltä vähän väsyneenä aamiaista ja keräilivät voimia päivän juhlintaan.

”TJ 0” raikui tässä vaiheessa vielä aika vaisuna.

Kun ryhmänohjaajat oli kiitelty ja opettajat laulaneet abit tervemeenneksi, oli aika siirtyä abigaalaan saliin.

”Se tuomio nyt tämä on,
abimme onneton:
ei tänne enää tulla saa
vaikk’ kuinka haluaa.
Nyt opetus jo loppui
ja koeviikotkin
vain tenteillä me teistä
saamme viime mehutkin.”

Abit – opet-haaste otettiin molemmin puolin hyvin vastaan, ja opettajien 2 – 1-voittoonhan se päättyi. Punnerrus ja sankohiivintä olivat selvästi opettajien lajit. Pullonheittoon abilla oli selvästi harjoitustunteja takana.

Ennen abivideota kerrottiin totuuksia tai syötiin Tabascoa ja tehtiin pojille illaksi juhlameikit. Kaksi ninjaturtlea pääsi näyttämään taitojaan.

Ja sitten oli aika kakkosten kantaa abit rekkojen lavalle. Rehtorilta tuli vain yksi ohje kantamiseen: ei sohvalla. Kuinka mielellään abit aina ottaisivat rakkaan abisohvan mukaan vaikka ajelullekin.

Hyvää matkaa abit!

”Kesäkuussa tavataan
ehkä myöskin halataan
ruusut käteen annetaan
lakki päähän painetaan.”

Retki Nuuksion Haltiaan

Lähdimme syyskuussa maantieteen ykköskurssilla bussilla Nuuksioon Suomen luontokeskus Haltiaan. Siellä oli tarjolla Metsäsäätiön myöntämällä tuella Polku Tulevaisuuteen Oy -ohjelma. Teema oli ajankohtainen: bio- ja kiertotalous.

Bussimatka meni yllättävän nopeasti, sillä bussissa oli hyvä tunnelma. Sen verran ihmisiä taisi väsyttää lukion alku, että yksi ja toinenkin nukahti matkan aikana.

haltia2

haltia3

haltia4

Saavuttuamme Nuuksion Haltiaan menimme suoraan hienoon työskentelytilaan, jossa jakauduimme pieniin ryhmiin. Tehtävänämme oli suunnitella yritys yhdessä oman ryhmän kanssa. Yritys saattoi olla mikä vain -´ravintola, kauppa tai vaikka matkailuyritys. Jokaisella ryhmällä oli käytössä oma tabletti, jolla pelasimme eräänlaista peliä. Kiersimme tablettien kanssa ympäri Haltiaa etsimässä koodeja, joista tuli erilaisia kysymyksiä peliin. Kysymyksiin piti vastata sillä tavalla, miten haluaisi asian olevan omassa yrityksessä. Valinnoilla ja innovaatioilla on mahdollista vahvistaa kestävän kehityksen toteutumista yhteiskunnassamme. Juttelimme myös muiden ryhmien kanssa ja kerroimme hieman omista yrityksistämme. Kyky kuunnella ja tehdä yhteisiä päätöksiä tuli näin testatuksi.

Päivä oli loppujen lopuksi aika hauska. Tehtävät olivat kivoja, ja oli mukavaa päästä tekemään niitä yhdessä kavereiden kanssa. Retken aikana ehti myös tutustua luokkakavereihin entistä paremmin. Luontokeskus oli tosi hieno ja moderni. Siellä kaikkialla oli käytetty paljon puuta, ja se teki rakennuksesta erittäin suomalaisen näköisen. Maisemat olivat myös Nuuksiossa mahtavat.