Ajankohtaista

Vaalipaneeli

Punaiset ja vihreät laput nousivat vuorollaan ylös, kun juontajat esittivät toinen toistaan kiperämpiä ja ajankohtaisimpia vaalien alla esiin tulevia kysymyksiä. 14.4. käytävät eduskuntavaalit määräävät Suomen suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kutsuimme koulumme paneeliin eri puolueita edustavia nuoria eduskuntavaaliehdokkaita.

Järjestely ja organisointi olivat Sveitsin lukion opiskelijakunnan hallituksen vastuulla. Kutsuimme paikalle kuusi eduskuntapuolueiden edustajaa. Paikalle saapuivat Waltteri Nummelin vasemmistoliitosta, Joona Räsänen sosiaalidemokraateista, Mikko Kiesiläinen vihreistä, Inna Kallioinen keskustasta, Susanna Koivula kristillisdemokraateista ja Binga Tupamäki kokoomuksesta.

vaalipaneeli 5

Osallistujat olivat alle 35-vuotiaita, ja nuorten asiat tulivatkin paneelissa vahvasti esille. Yleisökysymyksenä suurin nuoria koskettava aihe oli maksuton toinen aste ja Suomen lukiolaisten liiton (SLL) #maksuton2aste-aloite, joka kaatui eduskunnassa äänin 111-72. Kahtena muuna suurena kysymyksenä, joihin kaikki panelistit saivat vastata ja yleisö äänestää, olivat maahanmuutto ja alkoholilaki. Ehdokkailta kysyttiin pitäisikö alle 22% alkoholijuomat tuoda ruokakauppoihin ja pitäisikö laittomasti maassa olevat henkilöt ottaa kiinni perussuomalaisten ehdotuksen mukaisesti.

Tämän jälkeen ehdokkaat pistettiin vastakkain argumentoimaan mielipiteensä puolesta. Ensimmäiseen väittelyyn ottivat osaa Waltteri Nummelin ja Susanna Koivula. Aiheena oli Suomen nykyinen translaki ja se, pitäisikö nykyistä lakia muuttaa. Seuraavassa politiikkabattlessa keskusteltiin avohakkuista, ja tässä vastakkain olivat Mikko Kiesiläinen ja Inna Kallioinen. Seuraavaksi Joona Räsänen ja Binga Tupamäki keskustelivat vanhusten hoitajamitoituksesta. Myös yleisö sai kertoa mielipiteensä aiheista lappujen avulla.

vaalipaneeli 3

Paneelin huipennukseksi tutkimme vastauksia, joita opiskelijat olivat saaneet antaa kyselyihin paneelin aikana. Opiskelijat saivat kertoa, aikovatko he äänestää eduskuntavaaleissa tai Allianssin nuorisovaaleissa, sekä äänestämänsä puolueen ja suosikkipanelistinsa.

Haluamme vielä kiittää panelistejamme ja toivottaa onnea ja vaalimenestystä!

Hyvinkään Sveitsin lukio on mukana Allianssin järjestämässä valtakunnallisessa nuorisovaalissa. Äänestypäivä lukiollamme on keskiviikko 27.3. eli tämän jakson viimeinen opetuspäivä. Äänestää saavat kaikki alle 18-vuotiaat. Koulun tulos syötetään valtakunnalliseen tulospalveluun huhtikuun alussa, ja YLE  julkistaa tuloksen varsinaisella vaaliviikolla. 

Lisätietoa: https://www.alli.fi/vaikuttaminennuorten-osallisuus/nuorisovaalit