Ajankohtaista

Teemapäivästä uusia taitoja

Syyslomaa edeltävä perjantai oli Sveitsin lukiossa erilainen työpäivä. Opiskelijat valitsivat neljä työpajaa, joihin osallistuivat päivän aikana. Päivän idea lähti siitä, että ylioppilastutkinnon uudistumisen (sähköistymisen) myötä yhä useammassa oppiaineessa tarvitaan tietokoneohjelmia ja -sovelluksia, joiden opettaminen ja oppiminen vie kursseilla paljon aikaa itse aiheen opiskelulta. Työpajoissa voidaan keskittyä tuokioksi opettelemaan tärkeiden ohjelmien käyttöä rauhassa aiheeseen perehtyneen opettajan johdolla. Svetarin toimittaja jalkautui koulun käytäville ja työnsi päänsä kaikista ovista, joiden takaa kuului jotain ääntä.

Suurin osa ohjelmista liittyi matemaattisiin aineisiin. Aiheina olivat LoggerPro, GeoGebra, LO Calc funktiot ja CAS-laskenta. Luokissa oli hyvä tekemisen meininki. Osassa pajoista opettaja näytti ohjelman toimintaa, jota saattoi omalla koneella samalla kokeilla, toisissa tehtiin enemmän harjoituksia omatoimisesti ja opettaja kiersi neuvomassa.

PA120018

PA120021

PA120016

PA120015

Biologian ja maantieteen opettajan johdolla harjoiteltiin diagrammien piirtämistä. X- ja Y-akselien maailmaan oli eksynyt myös joku, joka ei näyttänyt noin äkkiseltään kuuluvan joukkoon: kahden tietokoneen taktiikalla diagrammien maailmaan perehtyi myös Sveitsin lukion opettaja. Oppia ikä kaikki, tuumi toimittaja ja jatkoi matkaa.

PA120012

Humanistikäytäväksi leimautuneessa A-siivessä oli menossa myös kaksi työpajaa. Varsinkin humanistisissa aineissa on joissakin oppiaineissa käytössä OneNote-muistikirjaohjelma, joka mahdollistaa opettajalle helpon tavan jakaa oppimateriaalia opiskelijoille ja toisaalta opiskelijan palauttaa töitään opettajalle arvosteltavaksi. Microsoftin ohjelmistothan ovat kaikille lukion opiskelijoille veloituksetta ladattavissa. Olethan ladannut omasi?

PA120001

PA120005

Käytävän päässä oli jätetty tietokoneet hetkeksi sivuun. Innovaatiopajassa opiskelijat olivat miettimässä omia vahvuuksiaan. Kuinka paljon helpompaa meille suomalaisille onkaan kertoa, mitä kaikkea emme osaa, missä emme ole hyviä, kuin miettiä, mitä osamme, missä olemme hyviä, millaisia taitoja meillä on. Itsetuntemusta tarvitaan silloinkin, kun mietitään, mikä oma polku on lukion jälkeen, mihin jatkaa opiskelemaan, mikä on minun alani.

PA120007

PA120010

Yksi polku voi olla vaikkapa pelien suunnitteleminen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK) Kouvolassa. XAMK:issa vaihdossa oleva espanjalainen Jose Céspedes kertoi pelien tekemisestä ja siitä, miksi niitä kannattaa ylipäätään tehdä, kuinka periaatteessa jokainen osaa, kuinka aiheet voivat olla mitä tahansa. Toki Céspedes myös varoitteli, että ihan kaikki pelit eivät ole ihan timantteja, että joukossa on (aika suurikin määrä) hiiltä, joka ei ole timantiksi asti puristunut.

PA120039

PA120046

Liikuntasalista kuului musiikkia. Kesti hetken oven avattuani ymmärtää, mitä tapahtuu. Valkokankaalla liikkui piirretty hahmo, opiskelijat jorasivat ihan täysillä – mutta eikö edes tanssimisen ajaksi voi jättää kännykkää pois kädestä? Tanssipeleissä idea onkin siinä, että kännykkä osaa lukea tanssijan liikkeitä ja antaa pisteitä. Videon lomassa näkyi koko ajan, kuinka joku oli saavuttanut kolmannen tähden tai kuka johti peliä. Meno oli niin hyvännäköistä, että teki mieli liittyä joukkoon.

PA120029

PA120027

Miksi käytävä on täynnä kenkiä? Olisin kurkistanut luokkaan ja kysynyt, mitä siellä ilman kenkiä puuhaillaan, mutta ovessa oli pelottavan näköinen lappu, joka yksiselitteisesti kielsi moisen toiminnan häiriköintinä. Käynnissä oli rentoutus. Opiskelijan on hyvä oppia myös rentoutumaan ja rauhoittumaan, lepuuttaa ylikierroksilla käyviä aivoja, jotta kaikki opittukin alkaisi prosessoitua päässä ja rakentua siellä tiedoksi.

PA120038

PA120037

Prosessointi jatkuu epäilemättä myös ansaitulla syyslomalla, joka alkoi pajapäivän päätteeksi.