Ajankohtaista

Nasuviikko 2017

Nasujuhla on perinteenä hyvin monissa muissakin lukioissa (tosin eri nimillä, esimerkiksi nahkiaiset, mopotus), ja sen tarkoitus on luoda hyvää yhteishenkeä ja toivottaa uuden ykköset tervetulleiksi. Itse luulen tarkoituksen olevan myös saattaa ykköset yhteen yhtenäiseen rintamaan ja tutustuttaa heitä keskenään, sillä nasujuhlan kisailuissa ja muissa tehtävissä kyse on ryhmätyöskentelystä ja siinähän he oppivat samalla myös tuntemaan toisiaan. Tavoitteena on varmaankin myös tehdä koulun kakkosista ja abeista vähemmän ”pelottavia” saattamalla koulun kaikkia oppilaita yhteen nasujuhlan merkeissä, ja osoittaa, että heihin on lupa turvautua vaikkapa hankalissa kysymyksissä. Nasujuhlassa ykkösten on osittain pakkokin kysyä 2.-luokkalaisilta tutoreilta neuvoa ja ohjeita, jotta sääntöjen ja ohjeistuksen ymmärtäminen on sujuvaa.

Nasujuhla luo hauskaa vaihtelua tavallisten oppituntien ohelle ja siten osoittaa, että lukio on muutakin kuin vain yleissivistävä laitos: koulussa voi olla hauskaakin. Tietenkin nasujuhlan taka-ajatuksena on vielä se, että ykköset pääsevät ”kostamaan” nasuviikon hölmön ja huumorintajuisen toiminnan seuraavan vuoden ykkösille…

Nasuviikko sujui hyvin, ja kävimme haastattelemassa ykkösiä, että saisimme tietoa, mitä he ajattelevat asiasta. Ykkösistä haastattelimme Veera Serkolaa (17D), Milla Jääskeläinen (17C), Emilia Rauniota (17C) ja Mimi Nania (17E).

Mitkä fiilikset ovat olleet nasuviikolla?
”Ihan hyvät ja ihan jees fiilikset.”

Mitä odotuksia nasujuhlasta perjantaina?
”Haluttiin että ihmiset heittäytyis enemmän kuin ennen.”
”Odotettiin nasujuhlasta jotain sellaista, että saisi tutustua kaikkiin.”

Mikä oli lempiasu?
”Ehdottomasti yöpuku.”

Mitkä fiilikset lukion alkamisesta?
”Ihan hyvät.” ”Kivaa vaihtelua peruskouluun.”
”Lukion alkamisen fiilikset olivat suoraan sanottuna ihan jeba.”

Mitä arvelette, miksi nasuviikkoja ja juhlia pidetään?
”Ryhmäytymistä ja ryhmänä toimimista varten.”
”Toisiimme tutustumista ja hauskanpitoa.” ”On ehkä helpompi aloittaa lukio, kun nasuviikko tapahtuu aika alussa.”

Haastattelimme myös tutoriamme Inka Vuoristoa (16D) ja kysyimme häneltä ihan samat kysymykset. Inkallekin oli jäänyt hyvät fiilikset nasuviikosta ja hän uskoi, että nasujuhlasta tulee tosi hieno. Lempiasuksi Inka nimesi sateenkaaren väriset vaatteet. Lukion alkamisesta toisen vuosikurssin opiskelija ei ollut ihan fiiliksissä, mutta kyllä hän lupasi silti yrittää.