Ajankohtaista

Vaalipaneeli ja varjovaalit

Kuntavaalien lähestyessä halusimme levittää tietoa vaaleista ja ehdokkaista ja saada nuoret liikkeelle ja äänestämään. Tästä johtuen tiistaina 28. maaliskuuta Sveitsin lukion aktiivinen oppilaskunta järjesti lukiolla kuntavaalipaneelin. Kouluumme kutsuttiin nuoria 18 – 30-vuotiaita ehdokkaita eri puolueista kertomaan mielipiteistään ja tavoitteistaan sekä siitä, kuinka he edistäisivät meidän nuorten asioita kunnassamme. Mukana oli ehdokkaita perussuomalaisista, sosiaalidemokraattisesta puolueesta, vasemmistoliitosta, vihreistä ja kokoomuksesta. KDP:n ja keskustan ehdokkaat eivät ikävä kyllä päässeet osallistumaan.

KV_12

Tilaisuus alkoi Joni Rasimuksen musiikkiesityksellä. Tämän jälkeen ehdokkaat esiteltiin ja heiltä kysyttiin lämmittelykysymyksiä, joihin he vastasivat yksinkertaisesti kyllä tai ei. Lämmittelykysymyksiin kuului muun muassa, pitäisikö koulussa olla kasvisruokapäivä, pitäisikö äänestysikä laskea 16 ikävuoteen sekä onko kaikkien kuntalaisten tarpeet huomioitu tasa-arvoisesti. Ensimmäiseen kahteen suurin osa vastasi kyllä, mutta kolmanteen suurin osa näytti punaista eli ei-korttia.

KV_11

Lämmittelykysymysten jälkeen ehdokkaille esitettiin laajempia kysymyksiä muun muassa maahanmuutosta ja digitalisaatiosta. Monissa kysymyksissä ehdokkailla oli paljon yhteneviä mielipiteitä, mutta aiheesta riippuen vastaukset saattoivat vaihdella hyvinkin paljon.

Kysymysten lisäksi ehdokkaita asetettiin keskenään myös kaksintaisteluihin, joissa he saivat väitellä jostakin asiasta. Kaikkein kuuminta keskustelua tuli perussuomalaisten ja vihreiden välillä maahanmuutosta, ja annoimmekin ajan mennä sovittua pidempään kyseisessä keskustelussa. Kaksintaisteluissa huomasi, kuinka erilaiset ehdokkaiden ja puolueiden väliset kannat loppujen lopuksi ovat.

KV_8

KV_5

Yleisökin pääsi äänestämään ehdokkaiden jälkeen samoista asioista heille jaetuille punaisilla ja vihreillä lapuilla. Lopussa yleisö sai kysyä ehdokkailta muutaman kysymyksen. Kysymyksiä tuli esimerkiksi siitä, miten nuoria saadaan mukaan päätöksentekoon ja miten kunta saadaan pois velkakierteestä. Viimeiseksi ehdokkaat esittelivät heille aikaisemmin annetun tehtävän tulokset: heidän tuli piirtää kaikille yhdenvertainen kunta. Saimme aikaan todella hyvää keskustelua ehdokkaiden ja yleisön välillä, ja olen varma, että monet saivat uutta tietoa puolueista, ehdokkaista sekä vaaleista. Toivottavasti monet myös muistavat käyvät äänestämässä.

KV_4

KV_6

KV_3

KV_2

KV_1

Vaalipaneelin jatkona seurasi 29.3. varjovaalit, joissa nuoret pääsivät käyttämään ääntään. Oppilaat kävivät oppituntien aikana äänestämässä haluamaansa ehdokasta, ja hyväksyttyjä ääniä annettiin yhteensä 107. Monet äänistä jouduttiin ikävä kyllä hylkäämään töherrysten tai väärin täytettyjen lipukkeiden vuoksi.

Eniten ääniä keräsi meidän ikioma rehtorimme Jaakko Rainio kokoomuksen listoilt. Rainio sai 43,9 prosenttia annetuista, hyväksytyistä äänistä. Toiseksi eniten ääniä sai vihreiden Roosa Laakso (25,2 prosenttia) ja kolmanneksi eniten ääniä sai kokoomuksen Pietari Kokko (4,6 prosenttia). Äänien laskun jälkeen tuloksista tiedotettiin koululle sekä kaupungille.

IMG_5988

IMG_6016

Sekä varjovaalit että vaalipaneeli menivät hienosti ja saimme hyvin osallistujia. Kiitos ehdokkaille, oppilaskunnalle ja opettajille siitä, että saimme järjestettyä tällaisen hienon tilaisuuden koulussamme.

Onnea vaaleihin kaikille ehdokkaille, ja muistakaa kaikki äänestää! Vain siten saamme äänemme kuuluviin.