Ajankohtaista

Kaikkien Kalevala?

Olen opettanut äidinkieltä ja kirjallisuutta pian kaksikymmentä vuotta lukiossa. Jokaisella kurssilla minulta jossakin vaiheessa kysytään: Mitä hyötyä tästä on? Mietin sitä välillä itsekin. Mitä hyötyä on tunnistaa runosta metaforat? Mitä hyötyä on siitä, että osaa eritellä tekstistä retorisia keinoja? Mitä hyötyä on siitä, että muistaa kaikki Kalevalan henkilöt ja tapahtumat? Jos ajatellaan välitöntä ja konkreettista hyötyä, niin vastaukseni olisi ”ei”, ellet aio osallistua Kalevala-aiheiseen Haluatko miljonääriksi -ohjelmaan.

Koulussamme järjestettiin Kalevalan päivänä 28.2.2017 tietovisa opiskelijoille Kalevalasta. Miksi juuri tänä vuonna eikä aiempina vuosina? Itsenäinen Suomi juhlii satavuotissyntymäpäiviään, ja Kalevala on erittäin keskeinen osa suomalaista kulttuuria, taidetta ja kansallista identiteettiä ja sen luomista. Suomalaisuusmiehillä kuten J.V. Snellmanilla, J.L. Runebergillä ja Elias Lönnrotilla oli Euroopassa 1800-luvun alussa levinneen nationalismin ja kansallisromantiikan mukainen tavoite ja haave yhdistää Suomessa asuvat heimot ja kansallisuudet yhdeksi kansaksi. Olennaisena osana tätä prosessia nähtiin suomenkielinen kirjallisuus ja kansanrunouden kerääminen ja julkaiseminen. Sen tuloksena syntyi Kalevala 1835.

Me kaikki olemme tutustuneet Kalevalaan viimeistään koulussa. 1980-luvulla yläkoulussa kansalliseepostamme luettiin vuorotellen rivi riviltä. Sen voisi kuvitella tappaneen monen innostuksen. Onneksi kaikkialla opetus ei ollut tällaista silloinkaan eikä se ole sellaista varsinkaan nykyään. Kalevalasta on vuosikymmenien varrella tehty erilaisia versioita: sarjakuvia, lyhytelokuvia, TV-sarjoja, lastenkirjoja, näytelmiä, performansseja, tanssiteoksia, laulunsanoituksia, mainoksia ja kaikkea mahdollista. Kalevalainen maailma elää kulttuurissamme, esimerkiksi henkilöiden, paikkojen ja erilaisten yritysten ja järjestöjen nimissä.

Onko Kalevalalla enää merkitystä nykynuorelle? Tuntevatko nuoret Kalevalan henkilöitä ja tarinoita? Onko heidän mielestään niitä edes tarpeellista tuntea?

Kyselin näitä asioita koulumme Kalevala-visassa hyvin suoriutuneilta nuorilta. Kaikki olivat tutustuneet Kalevalaan jo lapsena. Kaikki olivat lukeneet joko koulussa tai kotona Mauri Kunnaksen Koirien Kalevalaa. Lisäksi peruskoulussa ja päiväkodissa oli tehty Kalevalasta monipuolisesti erilaisia esityksiä ja töitä.

Parhaat palkittiin.

Kalevalaa käsiteltiin muun muassa yläasteella, pääosin yhdeksännellä luokalla: luimme katkelmia Kalevalasta ja teimme piennäytelmiä, jotka esitettiin luokalle. Muistoja Kalevalasta on myös päiväkotiajoilta, koska silloin minulle luettiin Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala -kirjaa. Lisäksi päiväkodissa esitimme Kalevala-aiheisen näytelmän.   – Aada 

Muistoja minulla on Kalevalasta muun muassa Linnanmäen Salama-vuoristoradasta, jonotusaika siihen tuntui aina pitkältä. Odotusalueella oli kylttejä, joissa kerrottiin Kalevalasta. Niitä kylttejä olen lukenut moneen otteeseen. Ala-asteella muistan, että Kalevalan päivän kunniaksi luokat olivat tehneet kuvistyönä omat versionsa sammosta. Yläasteella ainakin Kalevalan päivänä joka vuosi oli aina oma aamunavaus aiheesta. Muistan myös joskus kirjoittaneeni Kalevalan runoja myötäillen oman runon äidinkielen tunnilla.    – Sanni

Pitäisikö Kalevalaa edelleen opettaa koulussa tai tutustuttaa lapsia siihen päiväkodissa? Vaikka Kalevalan merkitys kansaa yhdistävänä teoksena tai sen tuntemus on vähentynyt, on sillä edelleen oma paikkansa nykynuorten elämässä.

Mielestäni olisi nykynuorillekin hyvä edes tuntea Kalevalaa, sillä se on suomalaisille ja Suomen kulttuurille merkittävä teos. Vaikka Kalevala onkin vanha ja vaikuttaa nykyään merkityksettömältä, se on yhä tärkeä teos, sillä se on tärkeä osa Suomen historiaa ja suomalainen kulttuuri sekä useat taideteokset ja muut teokset ovat ottaneet vaikutteita Kalevalasta. Suomalaisen nuoren olisi siis hyvä edes pintapuolin tietää jotakin Kalevalasta.      –   Aaro

Tietääkseni nykynuoret eivät kovin hyvin tunne Kalevaa, mutta mielestäni sen tunteminen kuuluu yleissivistykseen, ja jokainen voisi siitä jotain opetella, onhan se kuitenkin Suomen kansalliseepos.     –  Luka

Mitä sinä muistat Kalevalasta? Oletko sinäkin Kalevala-guru kuten Sanni, Aaro, Luka, Aada ja Teemu (Vähäkangas), jotka saivat visasta täydet pisteet 10/10?  Kolme arvottua onnekasta saivat palkinnoksi tietämyksestään Kalevalakorun tuotteen, joka toivottavasti voittajia muistuttaa joka vuosi kansalliseepoksestamme.

Teksti: Erja Eteläinen