Vierailuja

Helsingin yliopiston Tieteen päivillä

Kävimme maantieteen ryhmän kanssa tammikuussa Tieteen päivillä Helsingin yliopiston Kielikeskuksessa Fabianinkadulla. Ohjelmassa oli luentoja ja työpajoja monilta eri tieteenaloilta. Yhteisenä teemana oli kuitenkin Vapauden rajat.

Helsingin yliopisto järjesti tänä vuonna Tieteen päivät -tapahtuman, jonka tarkoitus on tarjota kansalle sivistystä ja antaa tutkijoille mahdollisuus nostaa esiin oman tieteenalansa näkökulmaa valittuun teemaan. Tapahtumaa järjestetään yliopistokaupungeissa ympäri Suomen ja Helsingissä joka toinen vuosi tammikuussa. Meillä sattui olemaan sen verran tuuria, että pääsimme mukaan.

Helsinkiin lähtevä ryhmä koostui pääasiassa GE01.6 -kurssin opiskelijoista, mutta mukana oli myös pidemmällä opinnoissaan olevia sekä opettajat Sirpa Tarvainen ja Mari Lehesvirta. Tieteen päiville oli kokoontunut meidän lisäksemme suuri joukko muita opiskelijoita ja oppilaita pääkaupunkiseudun lukioista ja yläasteelta.

IMG_2440

IMG_2434

Päivän ohjelmamme koostui muutamasta työpajasta, luennosta ja evästauosta. Työpajoissa annettua teemaa käsiteltiin niin eri lähtökohdista, että monesti oli jopa vaikeaa hahmottaa, miten kaikki nämä kokonaisuudet liittyivät toisiinsa. Hyödynnettyjen oppiaineiden väripaletti oli kirjava, eikä monikaan oppiaineryhmä jäänyt vaille huomiota: kemia, biologia, yhteiskuntaoppi, historia ja terveystieto ovat vain mainintana siitä, mitä itse saimme nähdä. Pajoja ja luentoja oli hyvin paljon enemmän, kuin missä itse kävimme. Toisessa kerroksessa oli esimerkiksi fysiikallekin tehty kunniaa pystyttämällä iglun tapainen planetaario keskelle aulaa.

Jokainen ohjelma kesti neljäkymmentä minuuttia, ja ohjelmien välissä oli kymmenen minuutin tauot. Kuuntelemamme luento oli nimeltään Reformaation myytit ja -yhteiskunnallinen vaikutus. Työpajoissa saimme itse osallistua asian käsittelemiseen mm. pelaamalla roolipeliä maailmankaupasta. Yritimme pohtia, kuinka saisimme turvattua elannon alipalkatuille työntekijöille.

IMG_2447

IMG_2444

IMG_2427

Toisessa työpajassa saimme leikkiä yhteiskuntaa ja äänestää yhteisten asioiden puolesta. Näimme myös mitä mistäkin seuraa. Oli havainnollistavaa nähdä simuloituna, kuinka yhteiskunnassa harvoin voidaan kaikkia miellyttää ja kuinka toisten hyvinvointi voi joskus olla eri tahojen saumattoman yhteistyön varassa. Toisissa työpajoissa taas näimme, kuinka ihminen pitää elvyttää painallus-puhalluselvytyksellä, ja saimme itse valmistaa biomuovia perunajauhoista ja vedestä.

Uskon, että avaimina tehokkaaseen oppimiseen, havainnollistavat esitykset ovat ylivertaisia. Siinä suhteessa Tieteen päivät oli hyvin onnistunut tapahtuma. Kuitenkin olisin itse toivonut, että eri osiot olisivat jotenkin tiiviimmin linkittyneet yhteen, jotta kokonaisuus olisi ollut enemmän läsnä. Silti reissu piristi, ja täytyy myöntää, että on kivaa välillä irrottautua penkistä ja mennä testaamaan ja soveltamaan osaamistaan koulurakennuksen ulkopuolelle. Siihen Tieteen päivät tarjoaa harvinaisen hienon mahdollisuuden.