Vierailuja

Biologian retki eläinmuseoon

Retkellämme eläinmuseossa opin paljon uusia asioita. Opin esimerkiksi, että Luomus ei ole vain eläinmuseo vaan myös tutkimuslaitos, jossa tutkitaan erilaisia eläimiä ja tunnistetaan uusia lajeja tai tunnistamattomia lajeja. Luomuksessa tehdään paljon DNA-tutkimusta. Esimerkiksi aikuisen kärpäsen jalasta otetusta palasta voidaan erottaa yksi geeni. Geeni PCR-monistetaan, ja monistettua geeniä voidaan tutkia ja verrata moniin eri hyönteisiin ja siten saadaan lopputulos, mikä laji on kyseessä.

Museossa kiertäessä pääsimme myös kellariin ja katsomaan eläinten nahkoja, jotka sinne on säilötty. Museolla on 9 miljoona näytettä, joista 7 miljoonaa on hyönteisiä. Kaikki nahat, näytteet ja ötökät ovat tutkimustarkoituksiin. Yhtä ja samaa eläintä on paljon, koska näytteitä ei voi olla koskaan liikaa: tulos vahvistuu, mitä useampaa tutkii. Myös jos halutaan tutkia eläimen DNA:n kehitystä, täytyy näytteitä olla pitkältä aikaväliltä.

Luomuksessa kaikista näytteistä ja nahoista voi saada DNA:ta, sillä uudet DNA:n tutkimismenetelmät ovat mullistaneet kaiken. Nahat säilötään joko litteinä tai ”torpedoina” eli täytettynä. Esimerkiksi säilössä on 22 000 tunturisopulia.

PicMonkey Collage

Luomuksessa tutkimus- ja museotyö kohdistuvat uhanalaisuuteen: sitä yritetään estää ja tutkitaan, miksi jotkin eläimet hävisivät. Vesikon turkkeja on myös Luomuksessa. Vesikko kuoli sukupuuttoon 1970-luvulla. Vesikkoa metsästettiin paljon Suomessa. Kaikki vesikon näytteet ovat hyvin vanhoja, ja vanhat sukupuuttoon kuolleiden eläinten nahat on hyvin tärkeitä.

Kaikki Korkeasaaressa kuolleiden eläinten turkit tulevat Luomukseen. Luomuksessa on kaikkien Korkeasaaren lumileopardien näytteet. Erikoisin eläin ja näyte museossa on merilehmän luuranko.

Kun olimme kiertäneet museossa kuuntelimme luennon sen toiminnasta, ja tutkija Pedro Cardoso kertoi omasta työstään. Kaikki työ ei tapahdu museossa, vaan se alkaa kenttätyönä. Cardoso on erikoistunut hämähäkkeihin, ja hän on löytänyt paljon uusia lajeja, ja paljon on vielä tutkittavaa.

Luennolla kerrottiin vielä lisää museosta. Se on tutkimuslaitos, jossa tutkitaan lajien diversiteettiä (monimuotoisuutta), ja se alkaa jo geenien tasolta. Museo on lajiversiteetin tutkimuslaitos. Museo pitää kirjaa Suomen ja maailman eliölajistosta.