Ajankohtaista

Luonnontiederetki Helsinkiin

Retken ensimmäinen kohde oli Biomedicum eli Helsingin yliopiston Lääketieteellisen tiedekunnan ja HUS:n ylläpitämä tutkimus- ja opetuskeskus.

Asetuimme kuuntelemaan luentoa kantasolututkimuksesta. Kantasoluthan ovat soluja, jotka kykenenevät erilaistumaan eri kudoksiksi. Heti luennon jälkeen pääsimme näkemään kantasoluja, jotka oli erilaistettu haiman soluiksi tarkoituksena kehittää hoitokeinoja diabetekseen.  

DSC_0036

Tässä tutkitaan kantasoluista erilaistettuja haiman soluja ja niiden erittämiä hormoneita.

Seuraavaksi saimme tutustua sekvensoinnin saloihin. Sekvensoinnilla tarkoitetaan DNA:n emäsjärjestyksen selvittämistä. Ymmärsimme, että kehitys alalla on huimaa: DNA:ta pilkotaan nykyisin ääniaaltojen energialla! Biomedicum-vierailumme päättyi viilentävään piipahdukseen Biopankkitiloissa, jossa säilytetään kudosnäytteitä nestemäisessä typessä -180 C:n lämpötilassa. Tavoitteena HUS:lla on kerätä verinäytteet kaikilta alueen asukkailta. Näytteitä kerätään eristyisesti tutkimustarkoituksiin.

DSC_0037

Biomedicumin biopankkitiloissa biologisia näytteitä säilytetään -180C asteessa nestemäisessä typessä.

Evästauko odotti Seurasaaressa. Seurasaaren kävelyreittien, vehreän luonnon, kahvilaravintolan  ja ulkoilmamuseon virkistäminä siirryimme lähellä sijaitsevaan Urho Kekkosen museoon Tamminiemeen. Vaelsimme oppaan johdolla läpi Tamminiemen huoneiden ja kuuntelimme värikkäitä tarinoita Kekkosen elämästä presidenttinä. Kierros päättyi tervan tuoksuiseen hirsisaunaan, jonka löylyissä on päätetty Suomen asioista.

DSC_0043

Muuttava hanhiparvi piirsi taivaalle Suomineidon profiilin.

IMG_0804

Kekkosen mielestä pallotuoli oli epämukava.