Ajankohtaista

Retki Parolan panssari- prikaatiin ja -museoon

Retken eri aihepiireissä oli muun muassa Suomen lähihistoriaa, yhteiskuntaoppia sekä eri luonnontieteitä kuten fysiikkaa, kemiaa ja maantiedettä. Saavuttuamme varuskunta-alueen portille meidät opasti vierailukohteisiin kapteeni Ari Viitala, joka myös piti meille luennon Parolan panssariprikaatin toiminnasta ja varusmieskoulutuksesta viime vuosikymmeninä sekä esitteli myös alueen historiaa sotilaskoulutusalueena alkaen 1500-luvulta.

IMG_1777

IMG_1820

IMG_1826

IMG_1828

Mielenkiintoisina toimintamuotoina mainittiin esimerkiksi pääkaupunkiseudun ilmapuolustuksen operointi Parolasta käsin, elektroninen sodankäynti sekä mekanisoidut ja moottoroidut taisteluosastot. PSPR:ssä toimii myös aktiivisesti sotilassoittokunta. Varusmiehet voivat alkukoulutuksen jälkeen erikoistua useampaan erilaiseen toimintaan, erikoisuutena esimerkiksi sotilaskäyttöön tarkoitettujen harjoitussotapelien koodaukseen, josta he saavat myös työharjoittelutodistuksen.

IMG_1720

IMG_1733

IMG_1746

Luennon jälkeen tutustuimme hallissa harjoituksissa käytettäviin panssarivaunuihin, esimerkiksi Leopardeihin. Seuraava kohde oli varusmiesruokala, koska ”armeija marssii vatsallaan”. Ruokana oli makaronilaatikkoa, ja kyllä se maistuikin hyvältä! Sitten mentiin Sotkuun munkkikahveille. Iltapäivällä panssarimuseossa kaksi evp upseeria esitteli panssariaseen kehitystä 1900-luvun alusta nykypäivään. Halleissa ja kentällä oli panssarikalustoa, johon sai ottaa lähempää kontaktia. Tämä olikin retken parasta antia, kun sai kiipeillä vaunujen kyytiin. Kotimatkalla bussissa pidimme vielä tietovisailun opintomatkan kohteista.

IMG_1795

IMG_1818

Seuraavassa huoltajan kommentti onnistuneesta opintomatkasta:

”Harvoin on nuori mies ollut retken jälkeen noin innoissaan kuin Parolasta palatessaan. Oikein onnistunut päivä!”