Vierailuja

Retkiä syanobakteerien maailmaan

Helsingin yliopiston Biotieteiden laitoksella Viikissä meille esiteltiin biotieteiden opiskelua ja syanobakteereihin liittyvää tutkimustyötä.

Neurobiologian opiskelijat kertoivat meille omista opinnoistaan ja yleisesti opiskelusta Viikissä. Meille esiteltiin erilaisia pääaineita ja töitä, joihin Viikissä opiskeltuaan voi päätyä. Meille kerrottiin, että sivuaineen valinnalla voi vaikuttaa paljon siihen, millaisen tutkinnon suorittaa ja millaiselle alalle pääsee työskentelemään. Opiskelijoiden kerrottiin myös olevan tiivistä porukkaa, käyväthän he viisi vuotta samoilla tunneilla.

IMG_0242

Laboratoriotiloissa näimme erilaisia syanobakteeriviljelmiä (arkikielessä sinilevä) erlenmeyereissä eli keittopulloissa. Syanobakteeriviljelmiä oli lähinnä kahdenlaisia: sakkautuneita ja tasaisesti veteen levittyneitä. Samalla saimme tietää, että syanobakteerikertymiä on erivärisiä. On sinivihreitä, miltei mustia, vihreitä ja punaisia. Samassa rakennuksessa ei vain tutkittu syanobakteereja, vain eri laboratoriotiloissa oli erilaisia tutkimuksia, mutta emme valitettavasti päässeet vierailemaan muissa laboratorioissa.

Saimme siis nähdä mikroskoopin okulaarin läpi, miten muodostuvat ne levälautat, joita saatamme nähdä kesäisin järven tai lammen pinnalla. Vaikka tiesikin, mitä odottaa, sain silti yllättyä siitä, miltä sinilevät näyttivät. Entuudestaan tiesin, että sinilevät muodostuvat pitkistä siimoista bakteereja, mutten tiennyt, minkä takia ne juuri muodostivat pitkiä siimoja, tai sitä, että sinilevissä on kahdenlaisia bakteereja, niin pyöreitä typpeä sitovia soluja kuin neliskulmaisia yhteyttäviä soluja. Sen pitkän bakteeririhman näkemisen jälkeen mikroskoopista ei kyllä myöskään tee mieli sukellella sinilevää sisältävään vesistöön.

Syanobakteeri

Kaiken kaikkiaan retkemme Viikkiin oli mielestäni mielenkiintoinen. Saimme paljon uutta tietoa, jota tulee hyödynnettyä myöhemmin. Ainakin minä sain paljon irti tutustumiskäynnistä. Jatko-opintoja ajatellen Viikin esittelystä sai hyviä vinkkejä ja ajattelemisen aihetta. Viikissä on monipuoliset opiskeluvaihtoehdot, eikä kaiken opiskelun tarvitse olla pelkkää teoriaa, sillä Viikissä on laboratorio- ja kenttäkursseja, joita voi voi valita muun opiskelun ohelle omien mieltymysten mukaisesti.

Artikkeli on yhdistetty useista erillisestä retkeä käsitelleestä jutusta.