Ajankohtaista

Vaelluskurssilla Seitsemisessä

Vaelluskurssi järjestetään vuosittain yhteisesti LI18- ja BI13-ryhmien kesken. Kurssiin sisältyy viikonlopun kestävä vaellus sekä muutama oppitunti ennen ja jälkeen vaelluksen. Oppitunneilla opeteltiin tärkeitä erätaitoja trangian kasaamisesta jokamiehenoikeuksiin. Tunneilla opittua päästiin soveltamaan Seitsemisen kansallispuistossa, joka oli kohteemme tänä vuonna.

Vaellukseen sisältyi luontopolkuja, pieniä tehtäviä, iltaohjelmaa leirinuotiolla, uimista ja itse vaeltamista rinkat selässä. Tekemistä reissusta ei puuttunut. Mielestämme parasta oli päästä tutustumaan paremmin ihmisiin, joiden kanssa oli ennen vaihtanut muutaman sanasen muilla tunneilla, jos sitäkään.

Ensimmäisellä tunnilla meiltä oppilailta kysyttiin aikaisempaa retkeilytaustaa. Osalle homma oli jo tuttua, kun taas toiset olivat lähdössä elämänsä ensimmäiselle vaellukselle. Jo hallussa olleista taidoista oli hyötyä ja toisia autettiin. Yhteishenki oli hyvä ja meininki rento. Mielestämme vaelluskurssi sopiikin jokaiselle retkeilystä kiinnostuneelle, oli aikaisempaa retkeilytaustaa tai ei.

Seitseminen sijaitsee Pirkanmaalla, Ylöjärvellä. Merkittyjä reittejä kansallispuistossa on yhteensä 60 kilometriä, joista osa on myös esteettömiä. Seitsemisessä on suota, vanhaa aarnimetsää ja harjuja, joten vaihtelevaa luontoa löytyy.

vaellus2

Seitsemisessa on monenlaisia nähtävyyksiä. Koveron kruununmetsätorppa esittelee viimevuosisadan alun elämää, ja se on perustettu vuonna 1850, mutta vanhin rakennus on rakennettu 1870 . Tila on kunnostettu, ja se on tyyliltään 1930-lukua. Tilalla on Torppa, leivintupa ja karja- ja viljasuojat. Tilalaa on lehmiä, lampaita ja kanoja. Pitkäjärven metsäkämppä ja siihen kuuluva talli on rakennettu 1930- luvulla. Kämpässä on kolme huonetta: metsätyömiesten makuutila, keittiö ja teräväpää eli paikka, jossa työnjohtajat yöpyivät. Kortesalon tilan rakensi vuonna 1937 Kaarlo Viinamäki, joka toimi Koveron tilan renkinä. Kuitenkin vuonna 1973 tila myytiin metsähallitukselle.

Seitsemisessä sijaitsee yksi Etelä- Suomen vanhimmista metsistä. Se sijaitsee Multiharjulla ja on nimeltään Multiharjun aarnimetsä. Siihen voi tutustua kahden kilometrin pituisella luontopolulla Seitsemisen luontopolut ovat paikoin haastavia, puitten juurten ja lahojen suopuitten takia, mutta ympärillä riittää kaunista katseltavaa. Luonto on siisti ja puhdas, ja sitä kulutetaan mahdollisimman vähän. Roskakorejakaan siellä ei ole, vaan kaikki roskat pitää viedä mukanaan. Aamulla, kun heräsi oli joka puolella sumua ja kosteutta. Kuvassa on Haukilammen ranta aamun sarastaessa. Haukilammella rannassa on pienehkö laituri, josta pääsee hyvin uimaan ihanan viileään veteen, mutta muissa paikoissa, joissa kävimme, ei ollut laituria. Mutta se on ihan ymmärrettävää, kun yritetään pitää luonto mahdollisimman luonnonmukaisena.

vaellus1

Luonto on kaunis ja sen katseleminen ei puuduttanut hetkeäkään, koska maisema vaihtui matkan taittuessa melkein koko ajan. Vanha aarnimetsä jäi eniten mieleen, koska siellä luonto oli niin sanoinkuvaamattoman kaunis ja vaihteleva.

21257811881_4b53d1711e_o