Vierailuja

Eetti ry:n vieras kävi kertomassa eettisestä kuluttamisesta

Maantieteilijä Eeva Kemppainen Eetti ry:stä kävi vierailulla koulussamme pe 15.5. Aiheena oli eettinen kuluttaminen ja tuotteiden elinkaari. Luennolle ja työpajaan osallistui Ge2-, Ge4- ja Bi3-kurssien opiskelijoita. Ohjelmassa meillä oli alkuun pieni kysely erilaisista kuluttamiseen liittyvistä asioista, kuten ”saan usein tavaroita, mitä haluan” tai ” meillä on kotona vanhoja ja / tai rikkinäisiä puhelimia”. Vastasimme ”ei” menemällä kyyryyn, ”kyllä” kurottelemalla ylös ja ”en tiedä / siltä väliltä” heiluttelemalla käsiä vaakatasossa. Tämä kuulostaa ehkä oudolta ja vaivaannuttavalta, mutta yllättäen se ei ollut. Se johtui varmaankin siitä, että vetäjämme oli reipas ja asiastaan innostunut. Kaikilla muuten oli niitä rikkinäisiä tai vanhoja puhelimia kotona. Tämä on huono juttu, koska puhelimista voidaan kierrättää lähes kaikki osat. Jos kaikki suomalaiset veisivät turhat puhelimet kierrätykseen, uutta raaka-ainetta tarvitsisi louhia vähemmän.

Eetti

Eeva Kemppainen kertoi meille myös Eetti ry:n toiminnasta. Yhdistys tutkii ja edistää oikeudenmukaista maailmankauppaa, ympäristöä säästäviä tuotantotapoja ja vastuullista kuluttajuutta. Tutkijat, toimijat ja aktivistit paljastavat globaaleja rakenteita, ympäristöongelmia ja ihmisten tarinoita tuotteiden ja mainosten takaa. Monien tuotteiden maantieteellinen matka on usein nykyisin seuraavanlainen: tuote keksitään tai kehitellään Pohjois-Amerikassa, raaka-aineet louhitaan Afrikassa, tuotanto tapahtuu Kiinassa, tuotteet tulevat myyntiin ja käyttöön Euroopassa ja jätteet viedään takaisin Afrikkaan.

Esimerkkituotteena käsittelimme älypuhelinten elinkaarta. Luimme Helsingin Sanomien toukokuussa ilmestyneen artikkelin Kongon kaivoksista, koska siellä louhitaan älypuhelimiin tarvittavia raaka-aineita. Etsimme pienissä ryhmissä artikkelista erilaisia asioita, kuten louhittavia luonnonvaroja, maantieteellisiä sijainteja, asioita ihmisistä ja työstä kylässä sekä sen ulkopuolella, rahasta, konflikteista sekä tuotantoketjun kansainvälisestä valvonnasta.

Mietimme myös, miten yksittäinen kuluttaja voi vaikuttaa asioihin. Kemppainen kertoi meille erilaisista tempauksista ja tapahtumista, joita järjestöt ja yksittäiset ihmiset olivat järjestäneet. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi joulun alla yleisille paikoille rakennetut romukuuset. Eräs aktivistikaksikko järjesti puolestaan tempauksen, jonka tarkoituksena oli osoittaa, että markkinoilla ei ole olemassa eettisesti tuotettua älypuhelinta. Sen jälkeen sellainen onkin jo kehitetty! Tällä hetkellä on myös kehitteillä puhelin, joka koostuu tarvittaessa vaihdettavista moduuleista. Jos jokin osa, esimerkiksi kamera, särkyy tai on muuten huono, sen voi vaihtaa eikä tarvitse vaihtaa koko puhelinta. Näin tuotteen elinikä voi olla huomattavasti nykyistä pidempi. Kuluttaja voi siis vaikuttaa myös omilla valinnoillaan!