Vierailuja

Syyllinen

Vierailimme Hyvinkään käräjäoikeudessa keskiviikkona 18.3 lakitietokurssilaisten (YH3) kanssa ja kävimme seuraamassa oikeusistuntoa, jotta näkisimme miten oikeusistunto käytännössä etenee. Oikeusistunnot ovat julkisia, ja  niitä voi mennä seuraamaan halutessaan.

Ensiksi meille tehtiin turvatarkastus. Istunto alkoi kello 9. Ahtauduimme luokkahuoneen kokoisen tilan taakse penkeille istumaan. Ensimmäinen havainto oli, että tila oli yllättävän pieni ja erilainen siihen verrattuna, mitä moni odotti. Edessä istuivat tuomari ja käräjäsihteeri. Paikalla oli myös syyttäjä, syytetty ja hänen oikeusavustajansa sekä asianomaisen edunvalvoja. Etukäteen meillä oli tietona vain se, että kyseessä oli pahoinpitely. Kun syyttäjä alkoi kertomaan vaatimuksia ja tapahtumien kulkua, tajusimme että kyseessä oli 2-vuotiaan lapsen pahoinpitely, josta syytettiin hänen omaa äitiään.

Koko istunnon ajan tuntui, kuin olisi katsonut jotakin elokuvaa tai rikossarjaa, jossa asiat selviävät pala palalta. Istunnon edetessä ilmeni aina muutamia uusia asioita, jotka rikastuttivat tai köyhdyttivät oikeustapausta. Ennen loppuhuipennusta oli pieni tauko, kuin mainoskatko ennen loppuratkaisua, joka on pakko päästä näkemään. Kun tuomio oli tehty, saimme kysellä kysymyksiä tuomarilta ja syyttäjältä heidän työhönsä liittyen. Syyttäjä kertoi, että hänellä on työn alla jopa 50 muuta oikeusjuttua, jotka pitäisi käsitellä. Tuomari selitti myös työhönsä liittyvän paljon valmistelutyötä ja paperitöitä.

Olisi voinut luulla, että oikeusistunto olisi virallisempi, mutta tuntui, kuin asioista olisi vain keskusteltu omilla puheenvuoroilla. Tuomari puhui asioista tavallisesti eikä käyttänyt mitään erikoisia termejä tai kirjakieltä. Asioiden näkeminen käytännössä toi sisältöä kirjasta lukemiseen, ja se auttoi ymmärtämään kokonaisuutta. On paljon mielenkiintoisempaa, kun kyseessä on oikea tapahtuma eikä vain esimerkki.