Yhteistyö

Vierailu Heurekan laboratorioon tekemään DNA-elektroforeesia

Vierailimme BI5-ryhmän kanssa Heurekassa perjantaina 24.4. Ryhmällemme oli varattu laboratorio, jossa saimme kokeilla DNA-elektroforeesia. Se on eräänlainen geenitekniikan tutkimusmenetelmä, jonka avulla voidaan erotella erikokoisia DNA-proteiinimolekyylejä. Tätä menetelmää voidaan käyttää hyväksi muun muassa yksilöntunnistuksessa.

Ensin opettelimme pipetoimaan automaattipipeteillä, joilla pystyimme mittamaan mikrolitroja. Meille opetettiin myös sentrifugin käyttö, koska tarvitsimme sitä työn tekemisessä. Sentrifugin avulla saimme pienet näytepisarat koeputkien pohjalle pyörimisliikkeen avulla.

Heureka

Heureka

Aluksi kaadoimme sulatetun agaroosigeelin kelkkaan jähmettymään. Sen jälkeen pipetoimme DNA-näytteeseen ohjeiden mukaisesti muun muassa entsyymiä, joka pilkkoo DNA:ta. Tämän jälkeen laitoimme DNA-näytteen 37-asteiseen lämpöhauteeseen 20 minuutiksi. Lämpöhauteessa entsyymi alkaa vaikuttamaan, koska käyttämämme entsyymi on peräisin bakteereista, jolloin 37-asteinen lämpöhaude on suotuisa paikka entsyymin reagoimiselle.

Tämän jälkeen kaadoimme ajolaitteen ja kelkan päälle puskurinesteen. Pipetoimme geeliin jääneisiin koloihin DNA-näytteen ja toisen vertailunäytteen, jonka avulla pystyi vertailemaan katkenneiden DNA-palasien pituuksia. Kun kytkimme ajolaitteeseen sähköjännitteen, DNA-molekyylit alkoivat kulkeutua sähkökentässä kohti positiivista varausta. Isot molekyylipalat liikkuivat hitaammin geelissä. Annoimme ajolaitteen olla noin 20minuuttia käynnissä.

Tauon jälkeen tulimme katsomaan tuloksia. Ajolaitteen kelkka otettiin irti ja sen tuloksia tutkimme ultraviolettivalossa. Geeliin oli syntynyt erilainen sarja raitoja. Raidat olivat DNA-palasia. Raitojen määrästä pystyimme päättelemään, kuinka monta katkaisuentsyymiä näytteessä oli käytetty. Tuloksista päättelimme DNA:n olevan bakteerin plasmidirenkaasta peräisin, koska se katkesi eri tavalla muotonsa takia.

Työstä oppi paljon kurssiin liittyviä asioita ja elektroforeesi-menetelmä tuli tutummaksi, kun sai itse kokeilla sitä käytännössä.