Vierailuja

Retki eduskuntaan

Torstaina 12.3. lähes 50 hengen ryhmä lähti Sveitsin lukiolta kohti eduskuntaa. Ryhmän johtajana toimi retken järjestänyt Kirsi Valajärvi. Ryhmä koostui eri yhteiskuntaopin kurssien oppilaista sekä hiljattain alkaneen opintokäyntiaiheisen Nordplus Junior –projektin jäsenistä.

image

Ryhmäkuvien oton jälkeen ryhmä kulki turvatarkastuksen läpi ja lähti tutustumaan oppaan johdolla eduskuntatalon saloihin. J. S. Sirénin suunnittelema rakennus valmistui jo vuonna 1931. Ikä alkaa hiljalleen painaa vanhusta, ja vierailu tapahtuikin vain päiviä ennen vaalikauden lopetusta ja talon täysremontin alkua. Valtiosalin kattokruunut olivat yhä paikallaan, mutta muuta irtaimistoa oli jo viety varastoon remontin ajaksi niin sieltä kuin muualtakin talosta. Puolet talon ulkoportaista peitti räjäytystyömaa, jonka aiheuttaman tärinän vuoksi talon kuuluisa paternosterhissi oli poistettu käytöstä.

Ryhmä pääsi ihastelemaan eduskuntatalosta ja ympäröivistä rakennuksista tehtyä pienoismallia, josta asiantunteva oppaamme näytti, missä mikäkin sijaitsee. Samassa yhteydessä kuulimme myös pikakertauksen nykyisistä eduskuntaryhmistä, joiden määrä on kasvanut kahdella vaalikauden aikana. Opas suositteli myös eduskunnan kirjastoon tutustumista: talon sivurakennuksessa sijaitseva kirjasto on yksi Suomen laajimmista ja silti täysin ilmainen.

image

Istuntosali oli myös täydessä loistossaan. Siellä ryhmä pääsi istuskelemaan varsin mukaville yleisölehterin tuoleille ja kuuntelemaan oppaan tarinointia talon historiasta, toiminnasta ja erikoisuuksista. Mieleen jäi se, että talon valmistumisen aikaan puhemiehen yläpuolella salin seinää kohti katsovaa, alastonta niaista esittävää patsasta pidettiin liian uskaliaana. Toinen mieleenpainuva fakta oli Vesa Laukkasen kuuden ja puolen tunnin puhe EU-keskusteluissa vuonna 1994.

Oppaan sanottua sanottavansa ryhmä katseli hetken salia ja istunnon valmistelua. Pian paikalle saapui Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen, joka kertoi ryhmälle enemmän kansanedustajan työstä ja valiokunnista. Tämä tarjosi mielenkiintoisen sisäpiirin näkökulman, jota pelkillä opastetuilla kierroksilla ei saa. Kaikkonen kertoi, että vaikka edustajan palkka onkin kohtalaisen hyvä, myös kuluja kertyy, ja työpäivät venyvät usein 12 tunnin pituisiksi. Pikaisen kysymyskierroksen jälkeen Kaikkonen liittyi pikkuhiljaaistuntoon valmistautuvien kansanedustajien  kasvavaan joukkoon.

Pian puhemies Eero Heinäluoma kopautti nuijaansa kyselytunnin alkamisen merkiksi. Oppositio alkoi heti hiostaa ministereitä kiperillä kysymyksillä pääasiassa taloudesta ja säästöistä. Kaikkein kuumimpana keskustelu kävi aiotuista koulutusleikkauksista, ja erityisesti vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja pääministeri Alexander Stubb heittivät toisilleen melko kärkkäitä kommentteja, joihin Ben Zyskowicz huuteli sivuhuomautuksia salin toiselta laidalta asti. Keskustelua kuitenkin rauhoittivat kysymykset maakuntien lentoyhteyksistä ja Tiibetin ihmisoikeustilanteesta. Kyselytunnin ja samalla koko vaalikauden viimeisen kysymyksen esitti Timo Soini, joka heittäytyi jopa hieman runolliseksi ja pääsi uutisiin asti. Hän puhui hallituslaivan matkasta myrskyisän vaalikauden läpi, kiitti ansiokkaita vastustajiaan hallituksessa ja toivotti itse kullekin ansaittua vaalimenestystä. Lopuksi hän pyysi pääministeriä sanomaan oppositiosta ”jotain kaunista”. Stubb kiitti oppositiota ja sanoi sen kanssa olleen hauska vääntää kättä.

Edustajat jäivät vielä jatkamaan istuntoaan, mutta ryhmä lähti lehtereiltä kohti bussia ja kotimatkaa. Retki oli kaikkien mielestä kiinnostava, antoisa ja mieleenpainuva kokemus.