Ajankohtaista

Mohammed kävi kertomassa erilaisen elämäntarinan

Mohammed Suomen Pakolaisavusta vieraili koulussamme 8.4. Hän on kotoisin Togosta, Länsi-Afrikasta. Hän on joutunut pakenemaan kotimaastaan 2000-luvun alussa poliittisen vainon ja väkivallan takia. Hän oli mielipiteittensä takia diktaattoripresidentin toimesta vangittuna. Hän pakeni vankilasta ihmisoikeusjärjestön avustamana. Pakomatka suuntautui Dubain, Moskovan ja Pietarin kautta Suomeen. Suomessa hän on tehnyt monenlaisia töitä postinjakamisesta kouluvierailutyöhön.

Mohammed kertoi olevansa äärimmäisen kiitollinen Suomen antamasta mahdollisuudesta uuteen ja parempaan elämään. Hän on opiskellut suomea ja tehnyt paljon tietoisia valintoja hyvän kotoutumisen eteen. Tämä on hänen mukaansa jokaisen maahanmuuttajan ja pakolaisen tehtävä, jotta yhteisössä voi rakentaa uuttaa tulevaisuutta. Suomen valtio antaa siihen hyvät mahdollisuudet.

Suomessa on Mohammedin mukaansa erityisen hienoa tasokas ja ilmainen koulutus, joka on kaikille tarjolla. Tähän mahdollisuuteen hän kehotti nuoria tarttumaan. Togossa lapsille ja nuorilla on erittäin vähän mahdollisuuksia saavuttaa unelmiaan. Motivoituneilla ja lahjakkaille nuorilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta olla katkaisemassa sukupolvesta toiseen jatkuvaa köyhyyden ja kurjuuden kierrettä.

Suomessa kansalaiset voivat luottaa päättäjiin, poliisiin ja oikeuslaitokseen. Togossa kaikki valta on erittäin korruptoitunutta, jolloin kansalaiset ovat jatkuvasti mielivaltaisen kohtelun kohteena. Siellä poliisin ja tuomarin voi helposti lahjoa. Vankilat ovat täynnä ilman oikeudenkäyntiä vangittuja ihmisiä.

Suomessa Mohammedille vaikeita asioita ovat olleet kylmä ilmasto, ihmisten hiljaisuus ja eristyneisyys. Ilmastoon hän on jo sopeutunut. Hiljaisuuden sietää, jos täyttää sen kuulokkeiden kautta kaikuvalla musiikilla. Afrikasta, vaikkakin monista eri maista ja kulttuureista, tulevat ihmiset pitävät Suomessakin yhtä ja huolehtivat toisistaan. Perhe-käsite kattaa paitsi suvun, myös ystävät ja tutut. Rasismiin hän törmää säännöllisesti, mutta on oppinut elämään sen kanssa. Hänen kokemustensa mukaan on tehtävä työtä yhteisen ihmisyyden löytämiseksi eri kulttuuria edustavien ihmisten välillä. Hän on huomannut, että avoin ja välittävä suhtautuminen toisen kulttuurin edustajaan todella murtaa ennakkoluuloja ja rakentaa pohjaa yhteydelle.