Ajankohtaista

”Seuraavaksi, irrottakaa rintalasta…”

Silloin kun koulussa ei ole ollut muita, paitsi ehkä rehtorimme Jaakko Rainio ja siivoojat,  luokassa B3 on kokoontunut kevään aikana opettaja Sirpa Tarvaisen johdolla BI14 Tutkimme eläimiä -kurssi. Ennen kurssin alkua arvelin, että koko kurssi olisi päätöntä eläinten pilkkomista. Kurssin edetessä huomasin olleeni väärässä, onneksi.

Kurssille osallistui noin kymmenen opiskelijaa eri vuosikursseilta. Ryhmä oli mukavan pieni ja yhtenäinen. Koska kurssi on saatavilla vain 1-palkissa ja tunnit ovat normaaleista oppitunneista poiketen pidempiä, vaatii kurssille osallistuminen erityistä motivaatiota. Torstai-iltapäivät koululla välillä jopa viiteen saakka eivät kuitenkaan tuntuneet ylitsepääsemättömän raskailta, sillä tunneilla oli todella hauskaa. Opettajamme oli suunnitellut jokaisen tunnin loistavasti, ja kurssilla edettiin loogisesti suolinkaisista kalojen ja rottien kautta lopulta lintuihin. Se mitä me näiden eläinten kanssa sitten teimme…

Harmaalokki ja ahven. Jutun pääkuvassa preparoidaan nahkiaista.

Jokaiseen eläinlajiin perehdyttiin syvällisesti ja perusteellisesti. Kursilla tavoitteena oli oppia eläinten anatomiasta ja käyttäytymisestä, jotta oppisimme, kuinka monimuotoinen eläinmaailma kaikenkaikkiaan on. Ainakin oma tietämykseni eläimistä kasvoi, ja varmasti kaikkien muidenkin.

Tunnit noudattivat pääosin samaa rakennetta. Alussa opettaja luennoi meille käsiteltävästä eläinlajista, ja sen jälkeen saimme aina kirjalliset ohjeet, kuinka etenemme preparoinnissa. Preparointi tarkoittaa eläimen avaamista ja tutkimista. Työvälineinä käytimme usein saksia, preparointiveistä ja paljon paljon käsipaperia veren siivoamiseen. Eläimen avaaminen ei aina ollut miellyttävää eikä helppoa, sillä avattu eläin herätti usein vahvoja tuntemuksia. Eläinten avaaminen on yksi tieteellinen tutkimustapa, ja siitä saimme nyt hyvän kokemuksen.

Voin suositella kurssia kaikille niille, jotka haluavat oppia ja omin silmin nähdä, miltä eläimet näyttävät nahan tai turkin alla.