Sveitsiläisiä

Iiro – insinööriaineista

 

Kuka olet?

Moi, olen Iiro Vuokko. Valmistuin Sveitsin lukiosta vuoden 2010 keväällä, jolloin kirjoitin pitkän matematiikan, kemian, fysiikan, englannin sekä äidinkielen. Heti lukion jälkeen hain (ja pääsin) opiskelemaan silloiselle TKK:lle, ja ennen yliopisto-opiskelun aloittamista kävin armeijan.

Mitä teet nykyään?

Opiskelen Aalto-yliopistossa kemiantekniikkaa neljättä vuotta. Tänä keväänä valmistun tekniikan kandidaatiksi pääaineena ”Bio- ja elintarviketekniikka”, ensi syksynä aloitan ”dippavaiheen” eli ylemmän korkeakoulututkinnon pääaineenani ”Chemical engineering”, joka pitää sisällään mm. tehdassuunnittelua ja kemian laitetekniikkaa. Opiskelun lisäksi olen ”täysipäiväisesti” vuorotöissä Neste Oilin öljynjalostamolla operaattorina ainakin tämän vuoden loppuun asti. Mikä sinusta tulee isona? Kemiantekniikan diplomi-insinööri, amatöörikehonrakentaja sekä huono kitaristi.

Mitä teet tai mitä haaveilet tekeväsi kymmenen vuoden kuluttua?

Toivon saavani insinööripaikan Neste Oililta, josta pääsisin rakentamaan uraa erilaisissa suunnittelu- ja johtotehtävissä. Toinen vaihtoehto on prosessisuunnittelu Neste Jacobsilla, joka sekin liittyy läheisesti öljynjalostukseen.

Mikä sai sinut valitsemaan ysillä nimenomaan Sveitsin lukion?

Luonnontiedelinja. Ajatus siitä, että voisin jättää pois muutaman kurssin esimerkiksi ruotsia, äidinkieltä ja historiaa kuulosti äärimmäisen houkuttelevalta.

Mikä on paras muistosi Sveitsin lukiosta?

Se, että välitunneilla kavereita näki joka päivä. Koulussa kun oli kaikkien pakko käydä, toisin kuin nykyään… Paras yksittäinen muisto lienee pitkän matematiikan YO-kokeiden tulosten kuuleminen, 63 pisteeseen tähdättiin ja se myös tuli, kivan pikku stipendin kera.

Mitä eväitä koit saaneesi Sveitsistä nykyiselle alallesi?

Sveitsissä on loistavaa luonnontieteiden opetusta, ja yliopistoon tultaessa koin, että osaamiseni oli moneen opiskelijakaveriin verrattuna vankemmalla pohjalla. Tämä helpotti ensimmäisistä kursseista selviytymistä ja asioiden ymmärtämistä.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää nykyisille Sveitsin lukiolaisille?

Käyttäkää aikaa ja energiaa eri opiskelupaikkojen etsimiseen ja niihin tutustumiseen. On kurjaa päästä korkeakouluun ja huomata myöhemmin, että samassa koulussa on paljon kiinnostavampiakin linjoja kuin se, mihin itse haki. Panostakaa myös pääsykokeisiin! Voin vakuuttaa, että tuleva kesä menee paljon rennommin, kun suunnitelmat syksyä varten ovat selvillä. Pari-kolme viikkoa jaksaa kyllä lukea, sen jälkeen on aikaa juosta rannalla ja terassilla… 🙂 Jos kemia, matematiikka ja fysiikka kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti harkita Aallon kemian-, bio- ja materiaalitekniikan linjaa! Opiskelu on monipuolista eikä sisäänkään ole kovin vaikeaa päästä.