Sveitsiläisiä

Otto – tuleva fyysikko

Kuka olet?

Olen Otto Rosenberg, 19, luonnontieteistä ja kirjallisuudesta kiinnostunut fysiikan opiskelija. Valmistuin Sveitsistä ylioppilaaksi keväällä 2014.

Mitä teet nykyään?

Opiskelen fysikaalisia tieteitä Helsingin yliopistossa.

Mikä sinusta tulee isona?

En ole vielä varma tulevasta urastani, mutta olisin kiinnostunut työskentelemään mahdollisesti tutkijana tai asiantuntijana alalla, johon fysiikka liittyy läheisesti.

Mitä teet tai mitä haaveilet tekeväsi kymmenen vuoden kuluttua?

Tulevaisuuteni valmistumisen jälkeen on avoin, tosin ulkomaille sijoittuminen vaikuttaa mielenkiintoiselta mahdollisuudelta. Jos päätän suuntautua akateemiselle alalle ja väitellä tohtoriksi, olen luultavasti jossain ulkomaisessa yliopistossa tekemässä tutkimusta. Tosin voin hyvin nähdä itseni myös fysiikan opettajana tai asiantuntijana jossain yrityksessä tai valtion palveluksessa. Mielestäni tulevaisuutta on turha yrittää suunnitella liian kauas, sillä suunnitelmilla on tapana muuttua ja myös mielenkiinnon kohteet saattavat vaihtua kun opiskelujen myötä oma ala käy tutummaksi.

Mikä sai sinut valitsemaan ysillä nimenomaan Sveitsin lukion?

Keskeisin valintaperusteeni oli luonnontiedepainotteisuus. Ylimääräiset, lukiokohtaiset kurssit olivat todella mielenkiintoisia ja lisäksi luonnontiedelinjan tarjoama mahdollisuus jättää pakollisia kursseja muista aineista pois vaikutti todella hyödylliseltä. Karsimalla vaikkapa puuduttavia ruotsin ja historian kursseja jäi opiskelumotivaatiota ja aikaa enemmän muihin aineisiin.

Mikä on paras muistosi Sveitsin lukiosta?

Hienoja hetkiä löytyy paljon. Tavallisten oppituntien lisäksi Sveitsissä järjestetään paljon muutakin ohjelmaa, enemmän tai vähemmän opintoihin liittyen. Lukioaikanani kävin muun muassa eduskunnassa, kansallisteatterissa ja osallistuin koulun shakkikerhoon. Ehkäpä paras muisto kuitenkin on kuitenkin täysin arkiselta äidinkielen tunnilta, jossa palautettiin esseitä. Olin mielestäni menestynyt keskinkertaisesti, mutta sen sijaan paperissa oli opettajan kehut ja kannustavat kommentit kiitettävän arvosanan kera. Parasta Sveitsissä opiskelussa oli ehdottomasti todella mukavat ja kannustavat opettajat, rehtori ja opinto-ohjaaja, joita ilman lukiotaipaleeni olisi ollut paljon kivisempi.

Mitä eväitä koit saaneesi Sveitsistä nykyiselle alallesi?

Luonnontiedeaineissa tarjolla olevat ylimääräiset kurssit olivat ehdottomasti hyödyllisin tekijä. Monien aineiden valtakunnalliset kurssit ovat hyvin oppikirjavetoisia ja tiukasti opetussuunnitelman ohjaamia. Koulukohtaiset kurssit tarjosivat opettajille mahdollisuuden esittää asioita eri näkökulmista ja myös opiskelijoiden toiveet otettiin huomioon käsiteltäviä aiheita valitessa. Tämä tarjoaa hyvän varaslähdön monien alojen jatko-opintoihin, ja noilta kursseilta kumpusi myös suurelta osin haluni jatkaa yliopistoon opiskelemaan fysiikkaa

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää nykyisille Sveitsin lukiolaisille?

Ei haittaa, jos mielessä ei ole tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia työelämän tai jatko-opintojen suhteen. Lukio tarjoaa suuren valinnanvaran opiskelijoille, joten valitkaa kursseja jotka vaikuttavat mielenkiintoisilta! Kiinnostavien asioiden oppiminen sujuu kuin itsestään ja voi jopa tarjota kipinän jatkaa opintoja alalla. Ei kannata myöskään kuluttaa itseään loppuun työllä. Myös tylsiä aineita on opiskeltava, ja on luonnollista että niissä menestyy heikommin. Tämä ei haittaa, joten ei kannata murehtia vaikka ei hallitsisikaan kaikkea täydellisesti. Kukaan ei hallitse kaikkea täydellisesti.